Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.

 

Kesteni, kod nas u Primorju maruni, neizostavan su dio hladnih jesenskih i zimskih večeri.

Najčešće ih konzumiramo pečene, kuhane ili u slasticama, no kesteni jako dobro funkcioniraju i u slanim jelima. Od juha, rižota, pita, kao punjenje u purici, raznim gulašima pa do jela od divljači.

Kesteni predstavljaju dobar izvor različitih vitamina i minerala, kao što su vitamin C, B6, tiamin, folat i riboflavin te bakar, mangan i kalij. Zanimljivo je kako su upravo kesteni jedini izvor vitamina C među orašastim plodovima. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.

 


SASTOJCI:

375 g kestenova brašna

25 g pšeničnog brašna

2 jaja

Sol

Papar

Maslac

2-3 lista svježe kadulje

 

PRIPREMA:

Brašna promiješajte sa solju, dodajte jaja i umijesite tijesto. Mijesite dok ne dobijete čvrstu, glatku kuglu. Postupak možete ubrzati s multipraktikom, pa još malo umijesiti na radnoj podlozi.

Tijesto izvaljajte na 2-3 milimetra pa režite na trake ili uz pomoć mašinice za izradu tjestenine napravite tagliatelle. Zakuhajte vodu.

U tavi otopite maslac i kuhajte ga dok ne promijeni boju iz žute u zlatno smeđu, dodajte listove kadulje i pržite ih minutu dvije. Maknite s vatre pa začinite solju i paprom.

Tjesteninu kuhajte u slanoj kipućoj vodi minutu do dvije. Ocijedite i prelijte umakom od maslaca. Poslužite uz naribani parmezan.