Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
Kesteni, kod nas u Primorju maruni, neizostavan su dio hladnih jesenskih i zimskih večeri.
Najčešće ih konzumiramo pečene, kuhane ili u slasticama, no kesteni jako dobro funkcioniraju i u slanim jelima. Od juha, rižota, pita, kao punjenje u purici, raznim gulašima pa do jela od divljači.
Kesteni predstavljaju dobar izvor različitih vitamina i minerala, kao što su vitamin C, B6, tiamin, folat i riboflavin te bakar, mangan i kalij. Zanimljivo je kako su upravo kesteni jedini izvor vitamina C među orašastim plodovima. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje prirodno ne sadrži gluten pa ga možete koristiti u bezglutenskim kolačima, palačinkama, kruhu ili pecivima. Može se koristiti i za pripremu tagliatella, njoka ili palente.
SASTOJCI:
375 g kestenova brašna
25 g pšeničnog brašna
2 jaja
Sol
Papar
Maslac
2-3 lista svježe kadulje
PRIPREMA:
Brašna promiješajte sa solju, dodajte jaja i umijesite tijesto. Mijesite dok ne dobijete čvrstu, glatku kuglu. Postupak možete ubrzati s multipraktikom, pa još malo umijesiti na radnoj podlozi.
Tijesto izvaljajte na 2-3 milimetra pa režite na trake ili uz pomoć mašinice za izradu tjestenine napravite tagliatelle. Zakuhajte vodu.
U tavi otopite maslac i kuhajte ga dok ne promijeni boju iz žute u zlatno smeđu, dodajte listove kadulje i pržite ih minutu dvije. Maknite s vatre pa začinite solju i paprom.
Tjesteninu kuhajte u slanoj kipućoj vodi minutu do dvije. Ocijedite i prelijte umakom od maslaca. Poslužite uz naribani parmezan.