Divlje šparoge su neizostavan dio proljetnog jelovnika u Primorju.

Ova ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća, sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine. Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga.

Mladi izdanci šparoge sadrže 90% vode, vitamine C, E, A, B i K. Biljka sadrži i eterično ulje, aminokiseline asparagin, tirozin, vanilin, arsen, jantarnu kiselinu, željezo, fosfor, kalcij, mangan, nešto šećera i merkaptan koji urinu daje karakterističan i jak miris.






SASTOJCI:

Tijesto:

400 g glatkog brašna
2 jaja
1 žlica maslinovog ulja
2-3 žlice vode

Temeljac:

Kora parmezana
Lovorov list
3 dl vode

Nadjev:

100-200 g šparoga
50 g parmezana
100 g mascarpone sira
Korica pola limuna
Sol, papar



PRIPREMA:

Razmutite jaja s vilicom. U brašnu napravite udubinu u sredini i stavite jaja u nju. Malo posolite i dodajte žlicu ulja. Mijesite tijesto dok se sve ne sjedini, po potrebi dodajte malo vode. Umijesite glatko tijesto pa ga omotajte u prozirnu kuhinjsku foliju da odmori. 

Dok tijesto odmara pripremite nadjev.

Šparoge operite, uklonite drvenasti dio, odvojite vrhove i ostavite sa strane, stabljike narežite na jednake djelove. U 3 dl hladne vode stavite kuhati koru parmezana, stabljike šparoga i lovorov list. Kuhajte 10-ak minuta dok šparoge ne omekšaju.

Šparoge izvadite, ohladite pa ih s parmezanom, mascarponeom, koricom limuna, solju i paprom izmiksajte u multipraktiku u pastu.

Iz temeljca izvadite koru parmezana i lovor, pa ga zakuhajte, posolite i u njemu blanširajte vrhove šparoga.





Razvaljajte tijesto na debljinu oko 2 mm uz pomoć stroja za tjesteninu. Na tijesto u jednakim razmacima stavite žlicu nadjeva, preklopite s drugim komadom tijesta, istisnite prstima zrak i modlicom za kekse izrežite raviol. Raviole kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi 10-ak minuta.

Poslužite ih uz blanširane vrhove i svježe naribani parmezan.