Ukoliko želite medvjeđi luk sačuvati tijekom cijele godine, možete napraviti pesto, pohraniti ga u sterilne staklenke i obavezno po vrhu preliti maslinovim uljem

Kada šetate šumom i naiđete na mjesto gdje intenzivno miriše na češnjak, u blizini raste medvjeđi luk.

Ova zelena proljetna poslastica navodno je ljekovitija od češnjaka, uz to je samonikla i nije tretirana pesticidima. Pravo je vrijeme da se uputite u berbu. No, budite oprezni kod berbe, jer medvjeđi luk ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu.

Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. Odličan je prirodan lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih žila. Pomaže i kod nesanice, vrtoglavice, osteoporoze i artritisa.

Ukoliko ga želite sačuvati tijekom cijele godine, možete napraviti pesto, pohraniti u sterilne staklenke i obavezno po vrhu preliti maslinovim uljem.
Ovaj zdravi pesto odlično pristaje uz tjesteninu, njoke, pečeni krumpir ili kao namaz.




SASTOJCI:

1 vezica medvjeđeg luka
50 g lješnjaka
50 g parmezana
60 ml maslinovog ulja
Sok i korica pola limuna
Sol
Papar

PRIPREMA:

Medvjeđi luk dobro isperite i ocijedite. Lješnjake tostirajte nekoliko minuta na suhoj, zagrijanoj tavi, pa ih oljuštite. U sjeckalicu stavite nasjeckani luk i lješnjake pa miksajte dok se ne usitne. Dodajte ostale sastojke i miksajte do željene gustoće.