Ljudi krumpir doživljavaju kao nezdravu namirnicu jer ih se često priprema na način koji nije zdrav i kombinira s ostalim visokokaloričnim sastojcima, iako on sam po sebi to svakako nije
Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz Anda gdje se uzgajao i prije 8.000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i poklonili papi Piju IV. Iz Italije se dalje proširio po cijeloj Europi.
Sirovi gomolji u prosjeku sadrže: 75 % vode, 18.2 % škroba, 2 % bjelančevina, šećera, celuloze, masti i kiselina. Odličan je izvor složenih ugljikohidrata (škroba), vitamina C i B, minerala kalija, magnezija i željeza te ne sadrži kolesterol.
Cijela biljka osim gomolja je otrovna jer sadrži alkaloid solanin.
Krumpir je jedno od najpopularnijih povrća. Jeftini su, dostupni i izvrsnog okusa te se mogu pripremiti na mnogo različitih načina: kuhani, pečeni, pire, u obliku čipsa ili prženi.
Ima jedna pošalica koja kaže da je krumpir namirnica koja savršeno pomaže u skidanju kila, samo ga treba okopavati, a ne jesti. Ljudi krumpir doživljavaju kao nezdravu namirnicu jer ih se često priprema na način koji nije zdrav i kombinira s ostalim visokokaloričnim sastojcima, iako on sam po sebi to svakako nije!
SASTOJCI:
1 kg mladog krumpira
300 g gaude
50 g parmezana
Sol
Papar
Svježi peršin
PRIPREMA:
Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Gaudu narežite na kockice, sitno nasjeckajte peršin i naribajte parmezan. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kuhani krumpir stavite na lim za pečenje, lagano ga zgnječite, uklonite koru s gornje strane. Krumpir posolite, u svaki utisnite nekoliko kockica gaude, začinite paprom, pospite parmezanom i peršinom. Pecite 10-ak minuta na 180°C. Poslužite uz neki umak i salatu.