Ovaj „napola hladan“, odnosno zamrznut desert je kao stvoren za tople ljetne dane. Sličan mousseu, samo hladniji, semifreddo se najčešće poslužuje kao ledeni kolač ili torta

 

Riječ je o kremastom ledenom desertu po talijanskoj recepturi čija je tekstura između sladoleda i moussea.

Ovaj „napola hladan“, odnosno zamrznut desert je kao stvoren za tople ljetne dane. Sličan mousseu, samo hladniji, semifreddo se najčešće poslužuje kao ledeni kolač ili torta. Semifreddo se priprema od tučenog vrhnja i jaja. Okusi se dobivaju dodavanjem voća, orašastih plodova, čokolade, kave ili likera.

Priprema je jednostavna, iziskuje podosta zaprljanog posuđa, ali rezultat je odličan i kaloričan.


SASTOJCI:

2 jaja
75 g šećera
500 ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
2 žlice ruma
125 g šećera
125 g badema


PRIPREMA:

Najprije napravite karamelizirane bademe. Bademe tostirajte na suhoj, ugrijanoj tavi nekoliko minuta. U suhoj tavi rastopite 125 g šećera, dodajte tostirane bademe, promiješajte i ostavite da se smjesa ohladi. Kada se ohladi, u sjeckalici/multipraktiku ili nožem usitnite ju do željene veličine. Ja sam ih samljela gotovo u prah.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjcima dodajte pola od 75 g šećera, vanil šećer i rum. Kuhajte ih na pari, uz stalno miješanje dok se ne zgusnu. Stavite sa strane i povremeno promiješajte. Bjelanjcima dodajte ostatak šećera i također ih kuhajte na pari uz stalno miješanje dok temperatura ne dođe do 65°C. Smjesu prebacite u čistu posudu i mikserom umutite u snijeg.

Slatko vrhnje umutite u šlag.

Žumanjcima dodajte karamelizirani badem i slatko vrhnje, dobro promiješajte, potom dodajte bjelanjke i sve zajedno dobro promiješajte. Smjesu rasporedite po kalupu za kruh (možete ga obložiti prozirnom folijom za lakše vađenje) kalupima za muffine ili u kalup po želji. Koristila sam silikonski za kruh i muffine pa je jednostavno izašao van. Ostavite preko noći u zamrzivaču. Prije posluživanja izvadite iz kalupa  odrežite na kocke i poslužite uz karamelu ili otopljenu čokoladu. Poslužila sam ga uz otopljenu bijelu čokoladu i listiće badema.