Početak proljeća obilježit ćemo s ovim aromatičnim, slatkim pecivima od limuna, maka i kardamoma!



Jeste li znali da je zeleni kardamom treći najskuplji začin na svijetu, nakon šafrana i vanilije?

Kardamom je plod velikog višegodišnjeg grma koji raste u prašumama Zapadne Gate (također poznate kao Brda Kardamoma), u istočnoj Indiji. U Indiji se kardamom koristi već 2000 godina. Do Europe je stigao preko karavanskih ruta, a Vikinzi su ga donijeli iz Konstantinopola u Skandinaviju, gdje je i danas vrlo popularan.

U Indiji je jedna od osnovnih komponenti začinskih mješavina. Stavlja se u slatkiše, kolače, pudinge, sladolede, kao i za aromatiziranje čaja, dok se u arapskim zemljama kava aromatizira kardamomom. Skandinavija je i dalje najveći uvoznik u Europi, a u Njemačkoj i Rusiji kardamom se naširoko koristi za začinjene kolače, slastice i kruh, te povremeno u hamburgerima i mesnim štrucama. Dobro se kombinira s kimom, čilijem, klinčićima, kavom, korijanderom, kuminom, đumbirom, crvenom paprikom, paprom, šafranom i jogurtom.

Ako ga još niste koristili, najbolje ga je kupiti cijelog pa samljeti prilikom pripreme jela. U mahunama se nalaze sjemenke koje možete čuvati u zatvorenoj posudi do godinu dana. Sjemenke na zraku brzo gube eterična ulja, a njihovo mljevenje dodatno ubrzava gubitak arome.

Aroma kardamoma je jaka, ali sočna, voćna i prodorna. Okus je limunast i cvjetni, s notama kamfora i eukaliptusa zbog cineola u eteričnom ulju; opor je i dimljen, s toplom, gorko-slatkom notom, a opet čist i svjež. 



Sastojci

Tijesto:

  • 1 paketić suhog kvasca

  • 600 g glatkog brašna

  • prstohvat cimeta

  • 1 žličica soli

  • korica 1 limuna

  • 200 ml mlijeka

  • 100 g šećera

  • 115 g maslaca

  • 2 jaja

  • ½ žličice vanilije


Nadjev:

  • 230 g maslaca (omekšalog)

  • 150 g šećera

  • korica 2 limuna

  • 30 g brašna

  • 2 žlice maka

  • ½ žličice vanilije

  • 1½ žličica mljevenog kardamoma


Premaz:

  • 1 jaje

  • 1 žlica mlijeka

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, cimet, sol i limunovu koricu.

  2. Ugrijte mlijeko, otopite maslac u njemu, dodajte razmućena jaja i vaniliju.

  3. Spojite mokre i suhe sastojke te zamijesite glatko tijesto. Pokrijte i ostavite da se udvostruči (1–2 sata).

  4. Za nadjev, miksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte mak, vaniliju, kardamom, limunovu koricu i brašno, dobro promiješajte.

  5. Tijesto podijelite na 10 dijelova, svaki razvaljajte u pravokutnik, premažite nadjevom i zarolajte kao palačinku.

  6. Palačinku prerežite uzdužno, ali ne do kraja – uvijte krajeve i oblikujte gnijezda.

  7. Peciva posložite u lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte i pustite da kratko odmore dok pećnica ne postigne 180°C.

  8. Premažite jajem razmućenim s mlijekom. Pecite 25–30 minuta dok ne porumene.