Početak proljeća obilježit ćemo s ovim aromatičnim, slatkim pecivima od limuna, maka i kardamoma!
Jeste li znali da je zeleni kardamom treći najskuplji začin na svijetu, nakon šafrana i vanilije?
Kardamom je plod velikog višegodišnjeg grma koji raste u prašumama Zapadne Gate (također poznate kao Brda Kardamoma), u istočnoj Indiji. U Indiji se kardamom koristi već 2000 godina. Do Europe je stigao preko karavanskih ruta, a Vikinzi su ga donijeli iz Konstantinopola u Skandinaviju, gdje je i danas vrlo popularan.
U Indiji je jedna od osnovnih komponenti začinskih mješavina. Stavlja se u slatkiše, kolače, pudinge, sladolede, kao i za aromatiziranje čaja, dok se u arapskim zemljama kava aromatizira kardamomom. Skandinavija je i dalje najveći uvoznik u Europi, a u Njemačkoj i Rusiji kardamom se naširoko koristi za začinjene kolače, slastice i kruh, te povremeno u hamburgerima i mesnim štrucama. Dobro se kombinira s kimom, čilijem, klinčićima, kavom, korijanderom, kuminom, đumbirom, crvenom paprikom, paprom, šafranom i jogurtom.
Ako ga još niste koristili, najbolje ga je kupiti cijelog pa samljeti prilikom pripreme jela. U mahunama se nalaze sjemenke koje možete čuvati u zatvorenoj posudi do godinu dana. Sjemenke na zraku brzo gube eterična ulja, a njihovo mljevenje dodatno ubrzava gubitak arome.
Aroma kardamoma je jaka, ali sočna, voćna i prodorna. Okus je limunast i cvjetni, s notama kamfora i eukaliptusa zbog cineola u eteričnom ulju; opor je i dimljen, s toplom, gorko-slatkom notom, a opet čist i svjež.
Sastojci
Tijesto:
-
1 paketić suhog kvasca
-
600 g glatkog brašna
-
prstohvat cimeta
-
1 žličica soli
-
korica 1 limuna
-
200 ml mlijeka
-
100 g šećera
-
115 g maslaca
-
2 jaja
-
½ žličice vanilije
Nadjev:
-
230 g maslaca (omekšalog)
-
150 g šećera
-
korica 2 limuna
-
30 g brašna
-
2 žlice maka
-
½ žličice vanilije
-
1½ žličica mljevenog kardamoma
Premaz:
-
1 jaje
-
1 žlica mlijeka
Priprema
-
U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, cimet, sol i limunovu koricu.
-
Ugrijte mlijeko, otopite maslac u njemu, dodajte razmućena jaja i vaniliju.
-
Spojite mokre i suhe sastojke te zamijesite glatko tijesto. Pokrijte i ostavite da se udvostruči (1–2 sata).
-
Za nadjev, miksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte mak, vaniliju, kardamom, limunovu koricu i brašno, dobro promiješajte.
-
Tijesto podijelite na 10 dijelova, svaki razvaljajte u pravokutnik, premažite nadjevom i zarolajte kao palačinku.
-
Palačinku prerežite uzdužno, ali ne do kraja – uvijte krajeve i oblikujte gnijezda.
-
Peciva posložite u lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte i pustite da kratko odmore dok pećnica ne postigne 180°C.
-
Premažite jajem razmućenim s mlijekom. Pecite 25–30 minuta dok ne porumene.