Sezona jagoda je u punom jeku, a uz uživanje u svježem voću pravo je vrijeme i za isprobavanje neodoljivih recepata. Jedan od njih je i panna cotta od jagoda – lagana, kremasta slastica koja će osvojiti i najzahtjevnija nepca.
Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti.
Osnovu panna cotte čini kombinacija vrhnja, mlijeka i šećera, aromatizirana vanilijom. Čvrstu strukturu desertu daje želatina, dok su voćni dodaci ono što ga čini posebno osvježavajućim – kao što su upravo jagode u ovom receptu.
Sastojci:
-
200 g svježih jagoda
-
2 žličice želatine
-
3 žlice vode
-
200 g slatkog vrhnja
-
200 g mlijeka
-
3 žlice šećera
-
Prstohvat soli
-
1 vanilin šećer
Priprema:
-
Jagode operite, očistite i narežite. Stavite ih kuhati sa žlicom šećera i vanilin šećerom. Kad omekšaju, izblendajte ih u pire i ostavite da se ohladi.
-
Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite da nabubri.
-
U lončiću prokuhajte mlijeko, vrhnje, šećer i prstohvat soli. Maknite s vatre, dodajte nabubrjelu želatinu i ohlađeni pire od jagoda. Miješajte dok se želatina potpuno ne otopi.
-
Smjesu ulijte u silikonske kalupe ili zdjelice. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
-
Prije posluživanja pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite uz svježe jagode.