Sezona jagoda je u punom jeku, a uz uživanje u svježem voću pravo je vrijeme i za isprobavanje neodoljivih recepata. Jedan od njih je i panna cotta od jagoda – lagana, kremasta slastica koja će osvojiti i najzahtjevnija nepca.

Panna cotta, tradicionalni talijanski desert iz regije Pijemont, u prijevodu znači „kuhano vrhnje”. Ovaj desert jednostavan je za pripremu, a elegantnog je izgleda i bogatog okusa. Najčešće se poslužuje u restoranima i slastičarnicama, no savršeno uspijeva i u kućnoj radinosti.

Osnovu panna cotte čini kombinacija vrhnja, mlijeka i šećera, aromatizirana vanilijom. Čvrstu strukturu desertu daje želatina, dok su voćni dodaci ono što ga čini posebno osvježavajućim – kao što su upravo jagode u ovom receptu.



Sastojci:

  • 200 g svježih jagoda

  • 2 žličice želatine

  • 3 žlice vode

  • 200 g slatkog vrhnja

  • 200 g mlijeka

  • 3 žlice šećera

  • Prstohvat soli

  • 1 vanilin šećer



Priprema:

  1. Jagode operite, očistite i narežite. Stavite ih kuhati sa žlicom šećera i vanilin šećerom. Kad omekšaju, izblendajte ih u pire i ostavite da se ohladi.

  2. Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite da nabubri.

  3. U lončiću prokuhajte mlijeko, vrhnje, šećer i prstohvat soli. Maknite s vatre, dodajte nabubrjelu želatinu i ohlađeni pire od jagoda. Miješajte dok se želatina potpuno ne otopi.

  4. Smjesu ulijte u silikonske kalupe ili zdjelice. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.

  5. Prije posluživanja pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite uz svježe jagode.