Jedno od obaveznih zimskih jela u našoj obitelji je pešt ili zapešt. Ovaj tradicionalni specijalitet rasprostranjen je u Hrvatskoj, Sloveniji i nekim dijelovima Mađarske, gdje se koristi kao baza za pripremu jela ili kao samostalan namaz. Ime "pešt" potječe od riječi povezane s drobljenjem ili gnječenjem sastojaka. Nekada je bio nezamjenjiv kao hranjiv obrok težacima i djeci, jednostavno namazan na kruhu.

Pešt je mješavina mljevene suhe slanine, pancete ili hamburgera s dodatkom češnjaka, peršina i ponekad začina poput mljevene paprike. Može se koristiti kao namaz na kruhu ili kao osnova za kuhanje - idealan je za pirjanje mesa, variva i gulaša. Dodaje jelima bogatu aromu i intenzivira okus.

Sastojci:

  • 400 g suhe pancete
  • 4 režnja češnjaka
  • Nekoliko grančica peršina


Priprema:

Pancetu, češnjak i peršin sitno nasjeckajte nožem dok ne dobijete pastu ili koristite multipraktik kako biste skratili vrijeme pripreme. Gotov namaz pohranite u staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku.

Bilo da ga koristite kao namaz ili dodatak jelima, pešt će unijeti autentičan domaći okus u vašu kuhinju!