Medvjeđi luk bogat je antioksidansima te ima snažna antibakterijska i protuupalna svojstva. Redovita konzumacija pomaže kod povišenog krvnog tlaka, masnoća u krvi i ateroskleroze. Koristan je i kod prekomjerne sluzi u dišnim organima, slabog apetita, bolesti jetre, upala mokraćnih kanala, a poboljšava i probavu


Proljeće nam je stiglo, a s njim i sezona samoniklog bilja. Meni osobno, favoriti su šparoge i medvjeđi luk. Gotovo svakodnevno smo u berbi i koristimo ih u raznim jelima.

Medvjeđi luk – poznat i kao srijemuš, crijemuš, divlji ili šumski luk – raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, gdje često u gustim populacijama u potpunosti prekriva šumsko tlo. Svi dijelovi biljke su jestivi, a okusom podsjeća na češnjak ili vlasac. No, prilikom berbe treba biti oprezan jer na istim staništima često rastu i otrovne biljke poput mrazovca i đurđice.

Medvjeđi luk bogat je antioksidansima te ima snažna antibakterijska i protuupalna svojstva. Redovita konzumacija pomaže kod povišenog krvnog tlaka, masnoća u krvi i ateroskleroze. Koristan je i kod prekomjerne sluzi u dišnim organima, slabog apetita, bolesti jetre, upala mokraćnih kanala, a poboljšava i probavu.

Najčešće se koristi svjež, kao dodatak salatama, no odlično se uklapa i u juhe, umake, namaze, pesto, ili osušen kao začin.


SASTOJCI:

  • 125 g medvjeđeg luka

  • 350 ml mlijeka

  • 3 jaja

  • 225 g glatkog brašna

  • prstohvat soli


PRIPREMA:


Medvjeđi luk operite i nasjeckajte na sitnije komade, ubacite ga u multipraktik s mlijekom i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaja, brašno i sol, pa nastavite miksati dok se sve ne sjedini. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo mlijeka.

Zagrijte tavu i po potrebi je lagano nauljite. Izlijte smjesu za jednu palačinku i pecite 1 do 1,5 min s jedne strane, zatim okrenite i pecite još 30-ak sekundi s druge strane. Ponavljajte dok ne potrošite cijelu smjesu.

Gotove palačinke možete puniti krem sirom i dimljenim lososom, ili – za potpuni doživljaj proljeća – fritajom od šparoga. Naravno, i bilo kojom drugom kombinacijom koja vam odgovara.