Miris naranče je blag, nježan, osvježavajuć i lagano slatkast. A takav je i ovaj kuglof. Potrebna vam je jedna zdjela, pjenjača i nekoliko minuta da pripremite smjesu. Nakon sat vremena možete uživati uz popodnevni čaj ili kavu te krišku ovog mirisnog kuglofa


Naranča je suptropska biljka iz porodice Rutaceae, roda Citrus. Pradomovinom naranče smatraju se Indija i Kina.

U Indiji ju nazivaju na rangi. Riječ na rangi ili naranja prevedena je na engleski jezik u obliku norange, a s vremenom naziv je prešao u oblik orange.
Njeno je drvo zimzeleno, visoko do 12 m, u prosjeku daje plodove čak 100 godina, daje oko 500 plodova godišnje, a može živjeti do 500 godina. Cvjetovi su bijeli i mirisni, a plod ukusan i sočan, podijeljen u kriške, sa žućkastom ili crvenkastom korom. Uz grožđe i banane jedno je od najplodnijih voća, a plodovi rastu od studenog do svibnja.

Naranču često nazivaju “kineska jabuka”, a uz to je i tradicionalni kineski simbol za sreću i prosperitet jer zlatna boja voća, prema njihovoj tradiciji, simbolizira bogatstvo.

Hranjive su i izvrstan izvor brojnih vitamina, minerala i vlakana a ujedno su i iznimno osvježavajuće i krijepe cijelo tijelo. Redovita konzumacija naranči pomaže u jačanju imuniteta, borbi protiv virusa, snižava kolesterol i krvni tlak, poboljšava izgled kose i kože, sprječava alergije, štiti zdravlje očiju, jača mentalne sposobnosti..

Miris naranče je blag, nježan, osvježavajuć i lagano slatkast. A takav je i ovaj kuglof. Potrebna vam je jedna zdjela, pjenjača i nekoliko minuta da pripremite smjesu. Nakon sat vremena možete uživati uz popodnevni čaj ili kavu te krišku ovog mirisnog kuglofa.





SASTOJCI:


260 g grčkog jogurta
3 jaja
160 g šećera
180 g maslinovog ulja
320 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
Sok 1 naranče
Korica 2 naranče
šećer u prahu za posipanje


PRIPREMA:


Zagrijte pećnicu na 180 C. U zdjelu stavite jogurt, jaja i šećer pa ih miksajte dok se sve ne sjedini. Dodajte ulje i promiješajte. Dodajte malo po malo brašna i prašak za pecivo, sok i koricu naranče. Promiješajte da se sve sjedini. Izlijte u kalup za kuglof i stavite peći na 180C oko 30 do 40 minuta, dok se ne zarumeni i čačkalica izađe čista. Gotov kuglof posipajte šećerom u prahu.