Ponekad se roditelji nađu u iskušenju da organiziraju gotovo sve slobodno vrijeme djeteta. Nestrukturirano vrijeme je vrlo važno za njegov rast i razvoj, a uz to se također vezuje i dosada. Bez dosade, dijete nikada neće posegnuti za svojom kreativnošću i maštom kako bi se angažiralo u igri


Vrijeme je ljeta i godišnjih odmora… Škola je završila te djeca imaju beskonačno slobodnog vremena. I djeca vrtićke dobi također ljeto često provode izvan vrtića.

Obilje slobodnog vremena je neminovno povezano i s osjećajem dosade.

 

Što mislite o dosadi? Radi li se o nečemu pozitivnom ili je pošto-poto želite izbjeći?

 

Kada dijete kaže da mu je dosadno, imate li osjećaj da nešto brzo trebate napraviti? Ako u takvim trenucima često posežete za elektroničkim medijima, preporučujem da pročitate prethodna dva članka i informirate se o ovoj važnoj temi.

Ako i vi u trenucima djetetove dosad, često izvlačite aseve iz rukava, postavlja se pitanje – je li na vama da nađete rješenje? Je li dosada uopće problem koji bi se trebao riješiti?

Dobro je da dijete tijekom dana ima dobro ustaljene, rutinske radnje kao što su objed, odlazak na spavanje i sl. ili obveze kao što su pospremanje igračaka, pomoć u kućanskim poslovima i sl., ovisno o dobi djeteta. No, uz to je također potrebno da dijete ima tzv. nestrukturirano vrijeme, vrijeme koje je slobodno od forme ili sugestija. Vrijeme slobodne igre.

U srži prirode djeteta jest da su oni istraživači. Istraživati se može vanjski svijet – različite pojave u prirodi, biljni i životinjski svijet… Odjednom se otkriva zanimljiv svijet kukaca iz čega mogu proizlaziti pitanja poput: „Zašto mravi hodaju u redu?“, „Zašto bubamara ima točkice?“ ili „Kako pauk plete mrežu?“. Možda će se javiti želja za izučavanjem tog malenog svijeta povećalom – koje zanimljive strukture i boje, do sada neotkrivene!

No, dijete također može posegnuti i za svojim unutrašnjim obiljem, razvijajući maštu, kreativnost i razmišljanje. Djeca mogu u mašti stvoriti najrazličitije svjetove i izume. Tijekom svog rada susrela sam se s najrazličitijim idejama poput izuma za razgovor s vanzemaljcima, do indikatora ljubavi pa sve do promišljanja o globalnoj problematici kao što je zagađenje okoliša i izumiranje pojedinih biljnih i životinjskih vrsta.

Također, nestrukturirano vrijeme je i vrijeme druženja s prijateljima. Kroz simboličku igru, djeca se za tren oka prebacuju u svijet vitezova i princeza, svijet dinosaura ili ninja ratnika…. Neka djeca će posegnuti za blatom, lišćem ili cvijećem kako bi stvorili neke zanimljive kulinarske delicije. Sjećate li se nekih svojih iz dječjih dana?

Ponekad se roditelji nađu u iskušenju da organiziraju gotovo sve slobodno vrijeme djeteta. No, nestrukturirano vrijeme je vrlo važno za njegov rast i razvoj… A uz to se također vezuje i dosada. Bez dosade, dijete nikada neće posegnuti za svojom kreativnošću i maštom kako bi se angažiralo u igri i organizaciji svog vremena.

Svi izumi su nastali od ideje… Svaka inovacija, novi lijek ili pak vrhunska kulinarska kreacija započela je od jedne misli iz koje se razvila u cijeli koncept i na kraju materijalizirala kroz mnogo uloženog truda.

Mašta se ne uči iz knjiga, za nju je samo potrebno osigurati slobodno vrijeme i prostor za istraživanje i stvaranje. Preporuka je da prostor nije prenatrpan igračkama. Potrebno ih je svega nekoliko. Poželjno što jednostavnije i bez posebnih uputa. Primjerice, lego kocke bez instrukcija za slaganje ili rastresiti materijali poput riže ili brašna, mase za modeliranje, tekstil, boje…

Slobodna igra je zaista važna baza u odrastanju djeteta i ključna za njegov sveukupni razvoj. Važno je tek osigurati vrijeme i siguran prostor, ostalo prepustite djetetu!