„ Imao sam lakšu prometnu nesreću u kojoj mi je ogreben bok vozila, a za nezgodu je kriv drugi vozač. Tražio sam da ispunimo Europsko izvješće o nezgodi kako bih osigurao potrebne podatke radi naknade štete od njegovog osiguratelja. Formular sam imao u vozilu i vidim da na njemu stoji klauzula “Ovo Izvješće ste dužni koristiti kod svih prometnih nezgoda“. Međutim, taj vozač je odbio ispuniti i potpisati Izvješće o nezgodi uz obrazloženje da mu se žuri i da nema vremena... Da li je on dužan ispuniti Izvješće, makar i naknadno, i mogu li ga prijaviti policiji ako to ne učini...“, J.F.

Europsko izvješće o nezgodi doseg je europske vozačke-prometne civilizacije i u uporabi je, što na dobrovoljnoj što na zakonskoj osnovici, već preko šezdeset godina.

U našem Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, u čl. 38., propisana je obveza vozača da u slučaju prometne nesreće “moraju ispuniti i potpisati, te međusobno razmijeniti Europsko izvješće o nesreći”.

Obveza se odnosi na slučaj prometne nesreće, pod čim Zakon podrazumijeva vrijeme neposredno nakon nezgode, na mjestu same nezgode, ali nema nikakve zapreke da to vozači učine i nakon napuštanja mjesta nezgode. Naravno da je cilj ove odredbe olakšati postupak naknade štete oštećenome kroz ispunjavanje podataka koje traži Izvješće (podaci o vozaču, vozilu, osiguratelju, načinu nastanka nezgode i sl.). Kako bi ovaj postupak stimulirao Zakon je u istom članku obvezao osiguratelje da svojim osiguranicima prigodom sklapanja ugovora o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti (besplatno) uruče primjerak Europskog izvješća (sankcija za kršenje obveze – nije predviđena).

Vozače primjerak Izvješća za vrijeme uporabe vozila u prometu moraju imati sa sobom u vozilu (sankcija za kršenje obveze – od 300 do 1.000 kuna). Zakon je obvezao i vozače sudionike prometne nezgode da ispune, potpišu i međusobno razmijene obrazac Europskog izvješća o nezgodi. No, ako vozač(i) to ne učine, sankcije nema i vozač ne čini prekršaj, pa stoga nema mogućnosti ni prijave za prekršaj. Dakle, radi se o tzv. šepavoj pravnoj normi kod koje je obveza–dužnost propisana, ali nije propisana i sankcija, zbog čega vrlo često vozači propuštaju ispuniti i potpisati Izvješće.