Jedna od najčešćih bolesti današnje civilizacije je i upala želučane sluznice – gastritis.

U vrlom složenom sustavu probave, želudac zauzima važno mjesto. Hrana, nakon što se, nadam se, dobro sažvače u ustima, preko jednjaka ulazi u želudac. Tu se vrši dio probave u kiseloj sredini. Naime, želučane stanice proizvode kiselinu koja je zadužena za dio probave, a nakon izlaska iz želuca sadržaj prelazi u tanko crijevo preko dvanaesnika u kojima vlada lužnata sredina. Sluznica želuca ima i zaštitni sloj koji spriječava da kiselina u želucu ošteti vlastitu sluznicu.

Kao i kod većine bolesti, postoji akutna i kronična forma.

Uzroci nastanka gastritisa su različiti. Najčešći su prehrana, lijekovi, erozivni čimbenici, bakterije (Helicobacter pilori). Vrlo važan faktor je i status neurovegetativnog sustava (nervoza, napetost, stres).

Kada je prehrana u pitanju, onda treba voditi računa o intoleranciji (alergiji) na određenu vrstu hrane.

Uzimanje lijekova na nepravilan način može također prouzročiti gastritis. Danas se sve više vodi računa kod proizvodnje lijekova da budu što je manje moguće iritativni za sluznicu želuca.

Erozivne tvari su kiseline, lužine, duhan, alkohol i droga.

Kad je u pitanju neurovegetativni sustav, onda je posve jasno da je želudac taj koji među prvima reagira na neurotični sindrom, stres, strah itd.

Simtomi gastritisa su različiti, od blage nelagode u gornjem dijelu trbuha do pečenja, žgaravice i intenzivnih bolova.

Potrebno je što prije dijagnosticirati pravi uzrok nastalih tegoba. Nekada je to gastritis, a nekada funkcionala dispepsija.

Nakon kvalitetne dijagnostike, pristupa se i adekvatnoj terapiji.

Preporučam da se što manje “petljamo” u terapiju i da to prepustimo liječniku.

Ono što je jako bitno je da se pridržavate osnovnih pravila.

Prvo, treba uzimati više manjih obroka. Utvrditi koja nam hrana i piće ne odgovaraju, nekada nam to “javi” i naš organizam, a najbolje je ispitati pomoću testova.

Isto tako, potrebno je raditi na neurovegetativnoj usklađenosti našeg organizma.

To znači da je potrebno smanjiti nerviranje, usuglasiti svoje želje i mogućnosti.

Mnogi na to kažu da je to nemoguće, da je to jače od njih, što se može prihvatiti, ali bez rada u tom segmentu, skoro je nemoguće riješiti taj problem.

To znači da istovremeno trebamo raditi na uzroku i posljedici gastritisa. Lijekovi pomažu da se posljedica smanji, ali bez smanjenja uzroka, bolest prelazi u kroničnu formu i tada je teže riješiti problem gastritisa, koji onda može prijeći i u teže oblike bolesti želuca.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]