Vrlo je važno da prilikom ležanja i spavanja glavu položimo na takav jastuk koji će omogućiti da se grlo i jednjak nalaze nešto više od želuca

 

 

U današnje vrijeme imamo sve više i više bolesti i dijagnoza koje pacijentima u osnovi nisu objašnjena. Pacijenti onda teško mogu sa svoje strane učiniti ono potrebno da smanje negativne posljedice koje izazivaju takva patološka stanja. Smatram da je potrebno objasniti osnovne  mehanizme koji dovode do nastajanja bolesti, a isto tako da se pacijentima objasni kako se trebaju ponašati za vrijeme trajanja bolesti kako bi istu što lakše podnosili. Jasno je da tu materiju trebamo objasniti pacijentu na najjednostavniji i njemu blizak način. Uloga naših članaka je prvenstveno da problematiku o kojoj govorimo približimo pacijentu, jer jedino tako možemo doći do toga da se između liječnika i pacijenta uspostave kvalitetni odnosi i da pacijent shvati mehanizme bolesti kako bi unutar svojih mogućnosti doprinio boljem rezultatu. Uzimate li lijekove bez osobnog angažmana i bez promjena u životu,  rezultati liječenja će sigurno biti manje uspješni.

 

U skladu s napisanim prvo ćemo objasniti dijagnozu i mehanizme bolesti koju spominjemo u naslovu članka.

Na početku jedna napomena. U probavnom traktu koji je jedan vrlo složen sustav, osnovno je pravilo da se sadržaj koji unosimo preko usta kreće samo u jednom smjeru i to od usta do anusa. Svi mehanizmi koji dovode do poremećaja tog sustava predstavljaju problem i opasnost po zdravlje.

Dakle, gornja dijagnoza u stvari znači da se sadržaj želuca umjesto da nastavi s kretanjem u pravcu crijeva djelomično vraća u jednjak i usta. Osnovna pojava u narodu je poznata pod nazivom žgaravica. Manje više znamo da je sadržaj u želucu podvrgnut probavljanju hrane i da se to postiže i uz pomoć kisele sredine i kiseline koja se stvara u želucu. Na ulazu u želudac postoje mišićni prstenovi koji se zatvaraju i spriječavaju da se hrana iz želuca vrati u jednjak. Kod određenih stanja dolazi do slabljenja tog sustava i sadržaj iz želuca ide krivim smjerom. To dovodi do već navedene subjektivne tegobe (žgaravice), ali takvo stanje dovodi i do propadanja epitelnog sloja u jednjaku koji nije sposoban podnijeti kiselinu. Mnoga stanja koja dovode do smetnji u grlu svoje podrijetlo imaju u probavnom, a ne u respiratornom sustavu. Samo liječenje vodi obiteljski liječnik, a ako se stanje ne popravi, onda se javljamo gastroenterologu koji je specijalist za probavni sustav. S naše strane trebamo promjeniti prehranu, uzimati manje, ali češće obroke. Isto tako trebamo izbaciti podražajne sadržaje kao što je alkohol, gazirana pića i pušenje. Vrlo je važno da prilikom ležanja i spavanja glavu položimo na takav jastuk koji će omogućiti da se grlo i jednjak nalaze nešto više od želuca. Potrebno je smanjiti tjelesnu težinu, kako bi se smanjio pritisak na sam želudac. Ostalo prepustite liječniku i ako vam nešto nije jasno, hrabro ga pitajte da vam to objasni!


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: info@burza.com.hr