Što se krije iza ove opasne skraćenice?

GERB je kratica za Gastroezofagealnu refluksnu bolest. Sada vam je jasnije? U prijevodu, to znači da sadržaj koji iz usta ide u želudac, umjesto da nastavi prirodni tijek iz želuca u crijevo, dijelom se vraća iz želuca u jednjak te izaziva bolove u žličici, pečenje u jednjaku te osjećaj kiselosti u ustima.

Prema nekim autorima, to je bolest civilizacijskih promjena, no činjenica je da je sve više bolesti koje su rezultat novih civilizacijskih standarda, a koji su vezani za nedovoljno kretanje, prekomjerno sjedenje u krivom položaju tijela, prehranu itd.

Prirodni tijek kretanja sadržaja u probavnom traktu je od usta pa sve do anusa. Kod poremećaja bilo kojeg dijela tog sustava, dolazi do prekida normalnog tijeka hrane, što dovodi do patoloških stanja. U slučaju GERB-a, mišićni prsten na gornjem dijelu želuca u koji ulazi jednjak, ne zatvara se dovoljno, pa se sadržaj želuca jednim dijelom vraća u jednjak i usta. Sluznica jednjaka nije građena da može podnositi kiseli sadržaj želuca, pa reagira bolom, pečenjem, a ako to stanje duže potraje, može doći do izrazitih poteškoća i bolesti jednjaka i organa u ustima.

I druga stanja i bolesti mogu doprinijeti nastanku GERB-a, a to je prevelika tjelesna težina koja u predjelu trbuha vrši pritisak želuca prema gore, uzimanje pojedinih lijekova među kojima su antireumatici, lijekovi koji se uzimaju u liječenju srčanih problema i drugi.

Problemi s GERB om se mogu javiti i kod trudnica. Ovaj problem prestaje nakon poroda.

Svrha liječenja ovog problema je smanjiti tegobe koje u mnogome smanjuju kvalitetu života.

Kao i kod drugih oboljenja i kod ovog stanja treba prvo naglasiti što pacijent sam može i treba učiniti.

Prvo treba normalizirati tjelesnu težinu. Izbjegavati ležanje i spavanje na ravnoj površini. Glava i vrat trebaju biti na višoj razini od želuca. Treba izbjegavati obilne obroke te ih podijeliti na više manjih obroka. Što je moguće više izbjegavati pušenje, alkohol i gazirana pića te utvrditi na koju smo hranu alergični te istu maksimalno izbjegavati.

Što se tiče aktivnog liječenja, to treba prepustiti liječniku koji će odrediti terapiju, kontrole stanja i kretanja bolesti. Nekada je potreban i operativni pristup.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]