Prvi simptomi se najčešće javljaju kod muškaraca između 40 i 50 godina. Nažalost, dobna granica se sve više spušta na tridesete godine

 

 

Termin giht je dosta poznat, pogoto kod onih koji ga imaju, a danas je to sve veći broj ljudi. Nekada su ga zvali bolest bogatih i hedonista. Danas se to tumačenje nešto promijenilo jer se javlja i kod onih ljudi koji žive na zdrav način.

No, što je to giht? Prvo recimo dvije osnovne činjenice, a prva je da se u krvi povećava koncentracija mokraćne kiseline, a druga je da se ta kiselina taloži uglavnom na području zglobova (zglobove hrskavice, tetive, međuzglobnim prostorima). Mokraćna kiselina može se nakupljati i ispod kože s nastankom izbočina (tofi), a mogu biti i uzroci nastanka uričnih kamenaca u bubregu.

Zašto raste razina mokraćne kiseline u krvi i zašto dolazi do odlaganja iste na navedenim mjestima? Imamo dva razloga. Prvi je povećani unos namirnica bogatih purinima, a drugi je nedovoljno izbacivanja mokraćne kiseline putem bubrega. Rezultat toga je taloženje kristala na zglobnim površinama koji dovode do nastanka uričnog artritisa (upale zglobova). Simptomi (jaka bol, povišena lokalna temperatura i crvenilo) počinju naglo i najčešće se javljaju na prstima noge (palac) te na zglobovima ruke i koljena.

Muškarci obolijevaju 20 puta više nego žene, a kod žena se povećanje urične kiseline pojavljuje nakon menopauze. Prvi simptomi se najčešće javljaju kod muškaraca između 40 i 50 godina.

Nažalost, dobna granica se sve više spušta na tridesete godine.

Ne postoji lijek koji direktno utječe na prestanak ovog metaboličnog mehanizma. No, postoje metode koje mogu ublažiti poteškoće. Prvo treba izbaciti iz prehrane namirnice bogate purinolom (iznutrice, dimljene srdele, pivski i pekarski kvasac, suhomesnati proizvodi, neki dodaci koji se nalaze u čokoladama…). Kod dijeta za određene bolesti dolazi do problema što te dijete koriste toj bolesti, ali štete drugim stanjima. Dijeta treba biti primijenjena na osnovu kliničke slike.

Najčešće medikamentozno djelovanje je s Alopurinolom koji nešto smanjuje nastanak mokraćne kiselina, ali u kombinaciji s dijetom može postići zadovoljavajući učinak. Protiv bolova prvo idu nesteroidni lijekovi koji smanjuju upalne procese, a nakon toga i steroidni lijekovi. Koriste se i analgetici. Preventivno je potrebno normalizirati tjelesnu težinu zbog smanjenja opterećenja zglobova i čim se uoče prvi simptomi treba odmah promijeniti način prehrane.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]