13.07.2006.
Gužva
U ova pakleno vruća vremena, kad čovjek, od silne topline, ne zna što bi sam sa sobom, najgore se naći negdje na cesti u zagrijanom automobilu i stajati u koloni ili militi po cesti metar po metar. Kako smo već pisali, ako je u autu klima, sve je lakše, no kako prosječan Hrvat još uvijek vozi auto koji je nema, osnovni izgled takvog vozača je znojno čelo i povećani stupanj nervoze. Naravno da se u takvim uvijetima sve teže podnosi, pa i najmanje stajanje u koloni, utiče na bespotrebno trubljenje, kojime se ništa ne postiže. Ustvari još se više stvara nervoza i onima koji nisu toliko napeti. A gužve u ovim ljetnim mjesecima ima gotovo svuda. Od graničnih prelaza, centra grada, pa do Medveje. Što radi naša Policija i zašto se ne izgrade nove ceste koje će rasteretiti postojeće, pitaju se neki? Ako ćemo biti realni, i zemlje puno bogatije od naše imaju iste probleme, koji se jednostavno ne daju izbjeći. U Italiji kolone znaju biti dugačke i nekoliko desetaka kilometara. Što ćemo, kad bi svi istovremeno željeli poći na more. Konačno ljeto i kupanje traju tek tih par mjeseci. Ne može se reći da u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj nije izgrađeno nekoliko prometnica koje su doprinijele bržem i sigurnijem prometu, no da nije turističke sezone, skoro da nam i ne bi trebale, jer čim ljeto prođe, broj vozila na njima je gotovo simboličan. Pokušalo se jeftinijim cestarinama utjecati na povećanje, no ni to nije dalo nekih rezultata. Već prije planiranog putovanja, moramo biti svjesni da se na putu mogu dogoditi razna iznenađenja, koja će produžiti vrijeme dolaska na cilj, pa nije uputno od kuće krenuti zadnji čas, naročito ako na odredištu moramo biti u neko točno zakazano vrijeme. Prometna nezgoda, loše vrijeme, kvar automobila, sve to može biti razlogom problema koji će nam produžiti vrijeme putovanja i učiniti nas nervoznim na cesti. Nervoza ni u normalnom prometu ne smije biti prisutna za volanom, a kamoli u otežanim uvjetima. Ona vas tjera u ishitrene reakcije, kad pogledavajući na sat, samo mislite kako na odredište stići na vrijeme, pa preticanja u najtežim situacijama ili "ljepljenje" za stražnji branik vozila ispred vas, samo mogu dovesti do novih problema, koji će vas još više usporiti. Ako bi idealno sagledali putovanje, onda na put nikako ne bi trebalo krenuti odmah nakon radnog vremena, naročito ako ste neposredno prije sa šefom imali "okršaj" i ako vas je jedva pustio na godišnji. Tu napetost i nervozu, sigurno ćete iskaliti na drugim vozačima koji nisu ni krivi, ni dužni, a ispred sebe nećete vidjeti cestu, nego samo lice omrznutog šefa, s kojim ćete se u mislima i dalje svađati, a automobile koji prolaze pored vas, ponekad nećete ni zamjetiti. Što to znači pri brzina većim od sto na sat, nije ni potrebno govoriti. Nasuprot tome, noć prije odlaska, naročito ako je put duži, trebalo bi dobro prespavati, ujutro popiti kavicu i odmoran sjesti u automobil, u koga imate povjerenje, jer je neposredno pred odlazak bio kod mehaničara, a on je zamjenio sve što traba ili je samo konstatirao da je vaše vozilo potpuno ispravno i spremno za put. Ako u autu ne vozite čangrizavu punicu, koja će nadglasavati zvuk omiljene muzike s radio prijemnika, i spominjati probleme, koje bar na petnaesetak dana želite zaboraviti, vaše putovanje biti će ugodno i opušteno, pa makar uvijeti na cesti ne budu idealni. Sa sobom ćete ponijeti i uvijek na dohvat ruke u vožnji imati osvježavajućeg pića, ne preslatkoga da ne bi izazivao daljnu žeđ, ni gaziranoga da vas ne uhvati štucavac za volanom. Ako ga još stavite u priručni "frižider", bit će stalno ugodno ohlađeno. Alkohola u frižidreu ne smije biti, ne samo zbog nula - nula, nego zbog toga što bi vam na visokim temeperaturama tako mogao "udariti" u glavu, da, kako je rekao jedan, nažalost pokojni znanac, tamo gdje je jedna traka, ne bi vidjeli dvije, nego tri ili više. To ostavite za vrijeme kad vam auto bude petnaestak dana parkiran u dubokoj hladovini. Računajte i na to da se svi sigurnno neće držati navedenih pravila, jer za takve godišnji počinje momentom sjedanja u auto. Kantice piva uobičajeni su pratitelji takvih veseljaka, pa ako primjetite spomenute na cesti, nemojte se ni slučajno s njima naguravati, jer to obično loše završava. Ako je stranac u pitanju, širokog osmjeha, upotrijebite jednu od naših mnogobrojnih psovki, koju takav neće ni čuti ili razumjeti, pa će misliti da ste mu rekli nešto lijepoga i riješili ste problem. Vuk sit i ovca cijela!
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Brownie od rogača
Rogač (Ceratonia siliqua, L.) je zimzelena voćka iz porodice mahunarki koja raste kao samoniklo stablo, a potječe iz Sirije i Palestine. Ime mu dolazi od grčke riječi keras, što znači rog (zbog oblika mahune)
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani