Mislim da nije potrebno naglašavati da je medicina grana znanosti koja svaki dan napreduje. Bolesti gdje smo bili bespomoćni sada se liječe. Ljudski vijek se znatno produžio.
Zahvaljujući globalnom sustavu informiranja pučanstva, danas i amateri znaju dosta o medicini.

Može se postaviti pitanje je li to dobro ili loše, ali tako je.

No, i pored toga neke osnovne stvari koje su bitne za zdravlje zaboravljamo ili im ne poklanjamo dovoljno pozornosti.

Kada je u pitanju hrana i njene posljedice na stanje organizma, u smislu da se u organizmu stvara kisela ili lužnata sredina, o tome se tek sada nešto više govori.

U povijesti se mišljenje dosta mijenjalo, ali današnji stavovi idu u smjeru da je održavanje pravilnog odnosa kiselo-lužnatog stanja organi­zma vrlo važno, a unos hrane tu igra veliku ulogu. Prije se nije ni znalo za takav utjecaj hrane.

Općenito, današnji problem je da hrana koju jedemo dovodi organizam u kiselo stanje.

Takvo stanje je uzrok niza poremećaja u organizmu, od metaboličkih promjena koje onda s vremenom dovode i do anatomskih promjena i pogoršanja psiho-somatskog stanja.

Potrebno je voditi računa da se hranimo uravnoteženo i kada je u pitanju acido-bazni sustav, a za to treba poznavati namirnice koje “zakiseljuju” organizam.

To su:

– rafinirana ulja i masti

– industrijski prerađeni pro­i­zvodi, konzervirana hrana

– hrana s povećanom koncentracijom šećera, brašna, konzervansa

– gazirana pića, bomboni, keksi, bijeli kruh

– kava, alkohol

– namirnice životinjskog podri­jetla

Važno je napomenuti da su ove namirnice odgovorne i za druge probleme kada je u pitanju očuvanje zdravlja, pa smanjenjem uzimanja ovih namirnica postižemo višestruke koristi.

Treba naglasiti da ovim putem ne tvrdimo da treba u potpunosti izbjegavati ovu hranu, ali da je potrebno smanjiti njen unos, što je sigurno dobro za naše zdravlje.

I na kraju da ovo pojednostavimo. Zlatno pravilo je da unos lužnate i kisele hrane bude u omjeru 2:1.

Uz malo promjena u načinu prehrane učinit ćemo puno da se naše zdravstveno stanje stabilizira te da živimo zdravije i kvalitetnije.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]