„Suprug i ja imali smo prometnu nesreću na putu od S. do G. Za nezgodu je kriv moj suprug, koji je u jednom zavoju izletio s ceste i prevrtao se nekoliko puta do udara u stablo. On je zadobio teške tjelesne ozljede, prijelom desne potkoljenice, prijelom stidne kosti, prijelom desne nadlaktice, potres mozga, serijski lom rebara..., zbog čega je na bolovanju već četvrti mjesec, a još čeka i rehabilitaciju u toplicama. Ja sam zadobila lakše ozljede, uglavnom ogrebotine i hematome, natučenja mišića, zbog kojih sam bila nesposobna za rad petnaestak dana. Ali sam morala produžiti bolovanje zbog potrebne pomoći suprugu, zbog čega sam izgubila dio plaće... Na uviđaju je bila policija i utvrdila da je suprug bio pod utjecajem alkohola i to 0,7 promila. Zanima me imam li pravo na naknadu štete zbog ozljeda supruga i zbog svojih ozljeda...i, ako imam, hoće li suprug imati kakvih štetnih posljedica ako ja naplatim štetu po njegovom osiguranju, s obzirom da je bio pod utjecajem alkohola“, R.O.

Prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, pravo na naknadu štete koju uzrokuje vozač motornog vozila imaju treće osobe. Tko su treće osobe – odredio je sam Zakon, negativnom definicijom – opisom tko se ne smatra trećom osobom u čl. 23.

Po toj odredbi iz obveznog osiguranja štetnika – vozača motornog vozila (ovdje: suprug) nema pravo na naknadu štete vozač vozila kojim je prouzročena šteta, ali ni druge osobe glede smrti ili tjelesne ozljede vozača-štetnika. Prema tome, naša čitateljica nema pravo na naknadu štete koju trpi zbog suprugovih ozljeda (pretrpljene duševne boli, strah za njegovo zdravstveno stanje, izgubljena zarada zbog nesposobnosti za rad i sl.).

Međutim, kad je u pitanju ozljeda supruge, koju je sama pretrpjela za vrijeme prometne nesreće koju je izazvao njezin suprug, ona ima pravo na naknadu potpune štete koju trpi, a to znači i na naknadu zbog povrede prava na život i zdravlje (naknada zbog pretrpljenih ozljeda) i na naknadu materijalne štete koju je pretrpjela zbog vlastitih ozljeda (dakle, naknada ev. izgubljene zarade i drugih troškova dok je bila nesposobna za rad zbog vlastitih ozljeda).

Po isplati štete supruzi po polici osiguranja njezinog supruga osiguratelj će imati pravo od supruga regresirati isplaćenu odštetu supruzi (čl. 24., st.2., t. 4.), ako koncentracija alkohola od 0,7 promila prelazi granicu koja je navedena u ugovoru o obveznom osiguranju (točnije: u uvjetima osiguranja osiguratelja s kojim je sklopljen ugovor o osiguranju).