Jedna od dvije žene će tijekom života imati infekciju mokraćnog sustava. Kod muškaraca taj je broj daleko manji i iznosi jedan od dvadeset

 

 

Kako je građen mokraćni sustav čovjeka?

 

Mokraćni sustav čine dva bubrega, dva mokraćovoda, mokraćni mjehur te mokraćna cijev. Infekcije mokraćnog sustava druge su najčešće infekcije kod ljudi, a mogu zahvatiti sve dijelove mokraćnog sustava. Najčešće su infekcije smještene u mokraćnoj cijevi (uretritis) i mokraćnom mjehuru (cistitis), a najzastupljeniji uzročnik je Escherichia coli (E. coli). Najteži oblik je upala bubrega (pijelonefritis). Kako nastaje infekcija mokraćnog sustava?

 

U urinu zdrave osobe nema bakterija. Naša je koža prekrivena bakterijama, a u debelom crijevu zdrave osobe također se nalaze bakterije. Bakterije mogu s kože i debelog crijeva ući u mokraćni sustav. Infekcije mokraćnog sustava su češće kod žena. Razlog je u anatomskoj građi – žene imaju kraću mokraćnu cijev dužine svega 4 cm, čime je olakšan put ulasku bakterija s kože i sluznica. Jedna od dvije žene će tijekom života imati infekciju mokraćnog sustava. Kod muškaraca taj je broj daleko manji i iznosi jedan od dvadeset.

 

Kako prepoznati infekciju mokraćnog sustava?

 

Uobičajeni simptomi uključuju osjećaj peckanja ili žarenja prilikom mokrenja, češće mokrenje manjih količina urina, osjećaj urgencije za mokrenjem te otežano započinjanje samog mokrenja. Urin može biti mutan, taman ili krvav, a navedene tegobe mogu biti popraćene i vrućicom. Ukoliko je infekcija mokraćnog sustava uznapredovala i došlo je do razvoja upale bubrega, simptome prati i zimica s tresavicom te jaka tupa bol u slabinskom dijelu leđa koja može biti jednostrana ili obostrana. Kod upale bubrega bolesnik je slab i malaksao, a može doći i do pojave mučnine s povraćanjem. Kako liječiti infekciju mokraćnog sustava?

 

Potrebno je javiti se liječniku koji će nakon odgovarajućih dijagnostičkih postupaka donijeti odluku o vrsti potrebne antibiotske terapije. Osim antibiotske terapije u liječenju je važno uzimanje dovoljno tekućine (2-2,5 litre dnevno). Povećani unos tekućine potiče često mokrenje kojim se ispiru bakterije iz mokraćnog mjehura, a na taj način se smanjuje i njihovo razmnožavanje. Preporučuje se uzimanje uvinog ili urološkog čaja.

 

Kako spriječiti pojavu infekcije mokraćnog sustava?

 

Kako bi se spriječila pojava infekcija mokraćnog sustava, preporučuje se piti više tekućine (2-2,5 litre dnevno), izbjegavati zadržavanje mokraće te mokriti čim se osjeti potreba. Nužna je pravilna higijena spolovila (kod žena od naprijed prema natrag). Preporuča se tuširanje umjesto kupanja u kadi te izbjegavanje uske odjeće. Brusnica (sok ili kapsule) može smanjiti učestalost kod osoba s čestim infekcijama.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]