Sa ovom temom ulazim u opasnu zonu jer tu i kao u životu postoje dvije oprečne struje. Jedni zaziru od informacija koje dobiju na internetu (ponekad sa pravom ), a drugi, koji su ovisnici o internetu, smatraju da je sve što je objavljeno na internetu istina i da druge istine nema.

Po običaju je istina je tu negdje u sredini.

Pokušajmo sa što manje strasti pronaći, dobre i loše strane podataka koje dobijemo na internetu. Prije svega, za korištenje interneta kada je u pitanju bolest, treba imati barem osnovno predznanje. Tek tada možemo pravilno prosuditi informacije koje možemo pročitati na internetu. Naime, praksa je pokazala da korisnici interneta odmah idu na zaključak o čemu se radi, a da pri tome nemaju širu sliku kako je i zašto došlo do poremećaja zdravlja. Čitanje iskustva drugih ima svoju težinu, ali ponekad ista dijagnoza i slična stanja bolesti ne znači da ta iskustva vrijede i za nas. Sjećate se u neka prošla vremena, a i sada kada susjeda traži one “male žute” tablete koje su pomogle drugoj susjedi.

Mislim da su podaci na internetu kada je u pitanju prevencija zdravlja mnogo važniji i da mogu pomoći ljudima da sačuvaju zdravlje. No, ponovno iz iskustva, govorim da je broj ljudi koji čitaju što bi trebali sami poduzeti, prema onim koji se “liječe” preko interneta u velikoj manjini.

Danas, imamo veliki broj informacija o zdravom životu, o osnovnim stvarima koje je potrebno razmotriti i kontrolirano poduzeti mjere koje odgovaraju nama. I kada je pitanje prevencija zdravlja, svaka informacija koju pročitamo, ne znači da to nama osobno odgovara. Neadekvatna prevencija može prouzročiti više štete nego koristi.

Treba reći, da kada je u pitanju internet i zdravlje, današnja populacija je znatno bolje informirana nego je to bilo ranije i to je zaista dobro. Briga o zdravlju traži aktivnu edukaciju, te nakon toga pronalaženje najbolje metode koja nam odgovara.

I na kraju se postavlja pitanje o ulozi interneta, kada je u pitanju zdravlje ili bolest, da ili ne. Moje je mišljenje da je apsolutno potrebno koristiti informacije na internetu, no samo u svakoj informaciji treba tražiti ono što je najbolje za nas. A tko će nam pomoći da tako postupamo. I dalje stojim na stajalištu da je najvažnija komunikacija između pacijenta i liječnika. Slobodno tražite da vam se objasne uzroci nastajanja vaše bolesti i način liječenja i način života koji je bitan za dobar ishod.

Kada takve informacije popunite sa onim sa interneta, onda će i rezultati biti znatno bolji.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]