Kod j.d.o.o.-a postoji dodatna odredba koja ih razlikuje od „običnih“ d.o.o.-a, a to je da se dobit obvezno raspoređuje za unos u zakonske rezerve i to u iznosu 25% ostvarene dobiti nakon pokrića gubitka, sve dok temeljni kapital ne dosegne ili postane veći od 20.000 kn


Većina trgovačkih društava do 30. ožujka tekuće godine već zna svoje poslovne rezultate za prethodnu poslovnu godinu, a nakon što se dobit utvrdi i plati porez na dobit, neto dobit spremna je za podjelu. Odluku o rasporedu dobiti donosi skupština društva (vlasnici), pri čemu se mora postupati sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o računovodstvu.

Ostvarena neto dobit nije nužno dobit koja se može isplatiti vlasnicima, ukoliko za isto nisu ostvareni preduvjeti u skladu s prethodno nabrojenim Zakonima.

Dobit se raspoređuje prvo prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima, pa prema odredbama Zakona o računovodstvu, a tek onda se može isplatiti vlasnicima.

Sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, dionička društva (d.d.) neto dobit raspoređuju prema sljedećem rasporedu: za pokriće gubitaka prenesenih iz ranijih godina (ako ih ima), za unos u zakonske rezerve (unosi se 5% dobiti nakon pokrića gubitka, sve dok zakonske rezerve ne dosegnu minimalni zakonski iznos od 5% temeljnog kapitala), za unos u rezerve za vlastite dionice (ako ih je društvo steklo ili ih namjerava steći) te za unos u statutarne rezerve (ako su one određene statutom).

Neto dobit društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) obvezno se raspoređuje za pokriće gubitaka prenesenih iz ranijih godina (ako ih ima), za unos u rezerve za otkup vlastitih poslovnih udjela (ako ih je društvo steklo ili ih namjerava steći), za unos u rezerve određene društvenim ugovorom (ako su određene društvenim ugovorom) te za unos u rezerve prema odluci skupštine/vlasnika (ako postoji odluka).

Kod jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) postoji dodatna odredba koja ih razlikuje od „običnih“ d.o.o.-a, ubačena između pokrića gubitaka i unosa u rezerve za otkup vlastitih poslovnih udjela, a to je da se dobit obvezno raspoređuje za unos u zakonske rezerve i to u iznosu 25% ostvarene dobiti nakon pokrića gubitka, sve dok temeljni kapital ne dosegne ili postane veći od 20.000 kn.

Prema Zakonu o računovodstvu, svako trgovačko društvo koje na datum bilance ima dobit raspoloživu za podjelu članovima društva dužno je takvu dobit najprije uporabiti za unos u ostale rezerve iz dobiti za pokriće neotpisanih troškova razvoja u aktivi i dobiti koja se može pripisati sudjelujućim interesima i koja je iskazana u računu dobiti i gubitka, u iznosu koji nije primljen niti se njegova isplata može zahtijevati ako standardi financijskog izvještavanja dopuštaju ili zahtijevaju navedeni način iskazivanja troškova razvoja odnosno dobiti od sudjelujućih interesa.

Dakle, i kod isplate dobiti treba biti oprezan.