Ako sam ugovorio životno osiguranje u jednoj osigu­ravajućoj kući i to osiguranje je kupilo neko drugo, veće, osiguranje, da li moja polica vrijedi sa svim što piše i kod tog osiguravajućeg društva koje je vlasnik mog prethodnog osiguranja?

Ako je došlo samo do promjene vlasništva nad osigurateljem kod kojega je ugovaratelj sklopio osiguranje života – njegova se pozicija ni u čemu ne mijenja: on je i dalje osiguran kod osiguratelja kod kojega je sklopio ugovor o osiguranju i ne tiče ga se tko je novi vlasnik tog osiguratelja. On nema nikakvih prava iz ugovora sklopljenog s osigurateljem kod osiguratelja – novog vlasnika njegovog osiguratelja. No, ako je došlo do tzv. prijenosa portfelja, operacije kod koje osiguratelj našega čitatelja prenosi portfelj životnog osiguranja na novog osiguratelja, makar on bio i njegov novi vlasnik, prava i obveze iz sklopljenog ugovora u cijelosti prelaze na novog osiguratelja. U ovom slučaju prijenos portfelja (svih ugovora životnog osiguranja) vrši se pod budnim okom nadzornog tijela, koje u konačnici i odobrava prijenos portfelja s jednog osiguratelja na drugoga. Uz prijenos ugovora o osiguranju života stari osiguratelj je obvezan na novog osiguratelja prenijeti i pričuve/imovinu za pokriće budućih obveza iz prenesenog portfelja.

Dakle, ni u ovom slučaju pravna pozicija ugovaratelja osiguranja se ne mijenja.

Nakon isteka osiguranja slijedi isplata osigurane svote koja piše u polici, pa taj iznos uplaćuju osiguraniku? Ili uplaćuju zbroj mjesečnih uplata puta 12 mjeseci pa puta iznos godina trajanja osiguranja i plus kamata-dobit koju je ostvario novac kojim je osiguranje radilo sve godine koje je uplaćivao osiguranik?

Stvar s ugovorom i pravom iz ugovora o osiguranju života nije baš takva. Obveza osiguratelja je samo isplatiti osiguranu svotu, ako osigurana osoba doživi ugovoreni datum (rizik doživljenja), odnosno, isplatiti otkupnu vrijednost police osiguranja, ako se otkup (a to je onda i raskid ugovora o osiguranju) traži prije isteka ugovorenog roka trajanja ugovora o osiguranju života.

Ni u jednom slučaju to nije obična matematička radnja množenja uplaćenih mjesečnih premija s brojem mjeseci odnosno godina. Ni što se tiče kamata-dobiti, korisnik osiguranja ima pravo sudjelovati u dobiti, ako je osiguratelj ostvario dobit i to prema odluci tijela upravljanja samog osiguratelja. Dakle, dobiti ne mora ni biti, ako je osiguratelj nije ostvario. Iznimka su jedino ugovori kod kojih je osiguratelj (a takvih ugovora je bilo na tržištu) garantirao određenu dobit korisniku osiguranja: u tom slučaju osiguratelj mora isplatiti garantiranu dobit.