Ako se primjenom Međudržavnog ugovora porez uopće ne plaća u RH, nerezident može dostaviti i samo Potvrdu o rezidentnosti izdanu od strane inozemnog poreznog tijela ili za to ovlaštene osobe te ista vrijedi 12 mjeseci od datuma izdavanja

 

 Kod isplata prema fizičkim osobama koje u RH nemaju niti prebivalište niti uobičajeno boravište (nerezidenti), a u RH ostvaruju dohodak koji podliježe oporezivanju postoji hijerarhija propisa gdje, uz ispunjenje propisanih uvjeta, pri isplati odredbe Međudržavnih ugovora, ako postoje, pravno dolaze iznad tuzemnih propisa o oporezivanju dohotka i propisa o doprinosima za obvezna osiguranja. Dakle, bez obzira od kuda dolazi i čime se bavi, svaka osoba može biti RH porezni obveznik. 

Postoje ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, višestranački međudržavni ugovori i sporazumi koji imaju pravo prednosti pred RH poreznim propisima, pa se za oporezivanje pojedinog oblika dohotka mogu primijeniti (najčešće je to tako) niže stope od tuzemnih, a u nekim slučajevima i čitavi dohoci mogu biti neoporezivi ako je pravo oporezivanja dano isključivo državi rezidentnosti (npr. ugovor s Njemačkom), dok je pak moguć i slučaj da se pravo oporezivanja da i državi u kojoj su naknade ostvarene, no samo do ugovorom utvrđene najviše stope na bruto iznos honorara (npr. 10%). Ono što je najvažnije je da se to sve ne događa po automatizmu, već je potrebna određena dokumentacija kako bi se nerezident mogao pozvati na odredbe Međudržavnih  ugovora.

Isplatitelj bi pri isplati trebao raspolagati sa, od strane inozemnog poreznog tijela ili za to ovlaštene osobe, ovjerenim obrascem „Zahtjev za umanjenje porezne obveze, izuzimanje od poreza ili povrat više plaćenog poreza na naknade za djelatnost obavljenu u Republici Hrvatskoj,  prema ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i ....“. Posebni zahtjevi postoje ovisno o tome radi li se o dividendi, kamatama, licenci ili naknadi za djelatnost. Ovjereni  Zahtjev podnosi se pri prvoj isplati i vrijedi 12 mjeseci od datuma ovjere.

Ako se primjenom Međudržavnog ugovora porez uopće ne plaća u RH, nerezident može dostaviti i samo Potvrdu o rezidentnosti izdanu od strane inozemnog poreznog tijela ili za to ovlaštene osobe, te ista vrijedi 12 mjeseci od datuma izdavanja.

Ako prethodno navedeni dokumenti nisu dostupni, nerezidentima se porez obračunava kao i pri isplatama tuzemnim poreznim obveznicima.

Prethodno vrijedi samo kod poreza, no kod doprinosa nerezident treba raspolagati dokazom, ne starijim od 6 mjeseci na dan isplate, da u državi prebivališta ima uređen status osiguranika u skladu s odredbama Međudržavnog ugovora o socijalnom osiguranju odnosno uredbama EU o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti – potvrda  A1 ili druga prema ugovoru. Ako postoji potvrda, isplatitelj nema obvezu obračunati doprinose, a u suprotnom postoji obveza obračuna doprinosa i za mirovinsko i za zdravstveno osiguranje.

Nerezident mora pribaviti i OIB, a zahtjev za izdavanje istog može podnijeti i nerezident, ali i isplatitelj uz punomoć nerezidenta. Isplate nerezidentima potrebno je prikazati i u Obrascu JOPPD, a za neoporezive isplate (po međunarodnim ugovorima) izvještava se na obrascu INO-DOH do 31. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu.