Iako se radi tek o najavi, odnosno javnosti je prezentirana tek radna verzija reforme koja se još nije usuglasila na razini Vlade niti prošla javnu raspravu i Sabor, porezna reforma sigurno je zaokupila i zaokupljat će podosta medijskog prostora.

Svi se možemo složiti da je naš porezni sustav kompliciran, nejasan, prevelik i da opterećuje gospodarstvo te da je reforma potrebna. Zbog obujma predloženih promjena, u ovom članku više ćemo se pozabaviti samo porezom na dobit. Pa krenimo redom. Nekako najznačajnija promjena trebala bi biti snižavanje stope poreza na dobit s 20% na 12% za poljoprivrednike, obrtnike i male poduzetnike s godišnjim prihodima manjim od 3 milijuna kuna te snižavanje stope sa 20% na 18% za sve ostale poduzetnike. Većina poduzetnika upravo su male tvrtke i obrti i ova hvale vrijedna promjena svakako će biti poticajna za poduzetništvo. Novost je, iako već dugo očekivana, i ukidanje poreznih olakšica u vidu reinvestirane dobiti i slobodnih zona dok bi se ostale porezne olakšice zadržale i nebi bilo izmjena u njihovoj primjeni.

Obrte zahvaća i još jedna reforma pa će im se tako omogućiti izbor žele li voditi poslovanje u sustavu obrta ili će se oporezivati kroz porez na dobit koji će moći plaćati ili prema novčanom tijeku ili na utvrđenu poreznu dobit.

Neprofitni sektor također je zahvaćen, pa će tako svoju gospodarsku djelatnost do praga za ulazak u sustav PDV-a moći oporezivati kroz vođenje knjigovodstva profitnog dijela ili kroz plaćanje paušalnog poreza.

Iako su dugo bili na udaru i porezni sustav ih je obeshrabrivao, prema novom prijedlogu, troškovi reprezentacije bi se priznavali kao porezno priznati rashod do stope od 50%, umjesto dosadašnjih 30%. Osim toga, dogodit će se i promjene u priznavanju vrijednosnog usklađenja te poreznog rashoda za nenaplaćena potraživanja, a omogućit će se i sporazumi s Poreznom upravom oko transfernih cijena (cijena koje se zaračunavaju između povezanih društava unutar grupacija), no ove promjene nisu dovoljno detaljno pojašnjene da bi se mogle komentirati.

Učinak izmjena u sustavu poreza na dobit trebalo bi biti administrativno i financijsko rasterećenje poduzetnika, jačanje konkurentnosti u odnosu na okruženje, jačanje pravne sigurnosti te stvaranje temelja za povećanje ulaganja. Nadajmo se da će neke od ovih reforma i zaživjeti, jer bi u predloženom obliku zbilja mogle pomoći hrvatskom gospodarstvu.