Donosimo kratki vodič kroz načine na koje se određeno voće i povrće sprema kako bi im se održala svježina i maksimalno produžio rok trajanja


Konstantno vam se događa da bacate voće i povrće jer ih niste iskoristili na vrijeme, pa su počeli truliti? Idealno bi se takva situacija mogla riješiti tako da kupljeno voće i povrće jednostavno konzumiramo istog ili sljedećeg dana. Nažalost, moderan način života ima drugačije zamisli za našu svakodnevicu, pa većina nas obavlja tjednu (dvotjednu) kupovinu, a na namirnicama je da izdrže do trenutka dok ih ne iskoristimo.

Kako bismo im pomogli u tome da u što boljem stanju dočekaju svoj red da ih konzumiramo, dobro je poznavati kako se koja namirnica ponaša i koji su joj idealni uvjeti za što dulje održavanje svježine. Odgovore potražite u ovom kratkom vodiču, koji je podijeljen na četiri osnovna načina na koje se voće i povrće čuva, s popisom namirnica koje bi se trebale spremati na navedene načine. Također, namirnice koje spremate u hladnjak potrebno je ili staviti bez ambalaže, ili u papirnatu vrećicu ili u plastičnu vrećicu za plodove kojima više odgovara vlažnije okruženje (no, pripazite da se ne kondenzira voda, jer će voda potaknuti stvaranje plijesni).

Što se tiče pranja, za gotovo sve namirnice vrijedi pravilo da ih je bolje prati neposredno prije samog korištenja, a ukoliko ih ipak želite oprati prije nego ih spremite, svakako se potrudite potpuno ih osušiti nakon pranja.

Spremaju se u hladnjak:

a)      Bez ambalaže: artičoke, celer, cikla, dinja, grožđe, kupus, mahune, poriluk, prokulice, tikvice, trešnje, zeljasto povrće.

b)      U papirnatoj vrećici: bamije, gljive. 

c)       U plastičnoj vrećici ili kutiji (vrećica se ne zatvara, može se koristiti i vrećica s rupicama): blitva, brokula, cvjetača, grašak, kukuruz, mladi luk, mrkve, radič, salata.

d)      Po mogućnosti u jednom sloju (u plitkoj i širokoj posudi ili posudi s duplim propusnim dnom): borovnice, jagode, kupine, maline.

Spremaju se na sobnoj temperaturi:
 ananas, banane,  đumbir, grejp, jabuke, krastavci, limuni, mango, naranče, papaja, paprika, patlidžani, rajčice, šipak.

Spremaju se na mračno i hladno mjesto
(u špajzi/ostavi): batati, češnjak, krumpiri, luk, ljutika, tikve.

Drže se u vodi:
šparoge, začinsko bilje.