Već deset godina imam problema s alergijama u smislu kihanja, curenja iz nosa, crvenih i suznih očiju. Sada imam 17 godina. Nekoliko godina uzimam terapiju koja, na žalost, nije polučila adekvatne rezultate. Problemi se posebno javljaju u proljeće i jesen. Što dalje? Što još mogu učiniti da se stanje što je više moguće poboljša?
Najkraće rečeno, znamo da je alergijska reakcija odgovorna za neadekvatan odgovor organizma na vanjske podražaje.

Osnova svake antialergijske terapije je utvrditi što je više moguće na što je organizam alergičan. Tek nakon toga se mogu poduzeti dvije važne stvari. Prva je da maksimalno moguće izbjegavamo kontakt s alergenima, a druga je pronaći adekvatnu terapiju. Većina ljudi je alergična na kućnu prašinu, grinje i pelud. To, u apsolutnom smislu, nije moguće izbjeći, ali možemo si pomoći tako da prilikom čišćenja prostorija budemo odsutni, a ako to nije moguće, da nosimo masku na nosu i ustima. Kada je najveća koncentracija peludi, trebamo izbjegavati boravak u prirodi, a posebno izbjegavati mjesta gdje se kosi trava. U standardnoj podjeli alergeni se dijele na inhalatorne (one koje udišemo), alimentarne (one koje unosimo hranom) i kontaktne (one koji dolaze u kontakt s kožom). Nakon ovoga možemo reći da je naša pacijentica alergična na inhalatorne alergene. No, stajališta sam da je potrebno obavezno sagledati i ostale dvije grupe, jer definitivno postoji sinergija alergijskih reakcija i njihova kumulacija.

Kao primjer mogu navesti da su u velikom postotku za alergije gornjih dišnih putova odgovorni bijelo brašno i kravlji mliječni proizvodi. Ako tome dodamo i kontaktne alergene (metali, kemijska sredstva kao što je formaldehid), onda dobivamo kompletnu sliku uzroka alergijskih reakcija koje se intezivno manifestiraju u gornjem respiratornom sustavu. Nakon sveobuhvatnog alergo testa i uvida u opće stanje organizma, od pacijeta se traži da izbjegava pronađene alergene, a terapija se prilagođava individualno, a ako i to ne pomaže, metoda izbora je i biorezonantna metoda.

Drugoj pacijentici koja je pitala kako da uzima D vitamin, preporučujem da prvo laboratorijski utvrdi razinu D vitamina u organizmu, a da tek onda odluči u suglasju sa svojim liječnikom da li je potrebno dodatno uzimati preparate D vitamina.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]