Prosječan trokut pizze sadrži 4,5 grama soli. Pojede li čitavu srednju pizzu, unijet ćete količinu soli dovoljnu za skoro tri dana

 

U trećem nastavku teme koja govori o problemima za zdravlje koji nastaju s unošenjem veće količine soli u organizam, govorit ćemo o načinu kako takvo stanje popraviti.

Na početku ćemo nabrojati nekoliko grupa hrane za koje možda i ne znamo da u sebi sadrže veće količine soli.

Na prvom mjestu treba navesti da kruh i pekarski proizvodi sadrže jako puno soli. Zašto je važna ova grupa proizvoda?  Kada pogledamo način prehrane u Hrvatskoj, vidljivo je da kruh zauzima visoko mjesto. U jednoj kili kruha nalazi se prosječno 13,5 grama soli. Podsjećamo da je preporučeno da se dnevna doza unosa soli kreće do 6 grama soli. Tu treba dodati da poneka peciva od lisnatog tijesta i pereci sadržie do 4,7 grama soli.

Za ljubitelje pizze, treba reći da prosječan trokut pizze sadrži 4,5 grama soli, a ako se dodaju još kobasice ili pršut, onda je količina soli znatno veća. Primjera radi, onaj koji pojede čitavu srednju pizzu unese količinu soli dovoljnu za skoro tri dana.

Suhomesnate proizvode i masne sireve koji su vrlo popularni trebalo bi uzimati povremeno i u manjim količinama. Reklo bi se da se takva hrana uzima za gušt, a ne da se najedemo.

Još jedna grupa hrane koja je često prisutna na našem jelovniku u sebi sadrži puno soli. To su razni umaci. Primjerice, 100 grama kečapa sadrži 3 grama soli, tartar umak 3,25 grama soli, a senf 3 grama. Tome treba nadodati razne kocke za juhu, vrećice juhe, preljeve za salatu itd.

Definitivno postoji još jedna naša loša navika kada je prehrana u pitanju. To se prvenstveno odnosi na grickalice. Čips, štapići, pereci, ribice i slično u sebi sadrže povećanu količinu soli. Tome dodajmo i slastice i slatke sokove i priča je jasna.

Da bismo imali još bolju sliku o stanju prekomjernog unosa soli, navedimo da je prosječan unos soli kod djece 9 grama dnevno!

 

A, sada da vidimo, što mi sami trebamo učiniti da poboljšamo stvari.

 

1. Izbacite soljenku iz svoje kuhinje i blagovaonice.

2. Podsjetite se da 75% unesene soli dnevno potiče od industrijski prerađene hrane i pekarskih proizvoda.

3. U pripremanju hrane koristite se više začinskim biljem s kojim ćete znatno poboljšati okus hrane i lakše preći na hranu s manje soli.

4. Naučite prepoznavati preslane zamke u restoranima, a posebice u onima koji prodaju brzu prehranu.

5. Čitajte sastojke namirnica koje kupujete.

6. Smanjite unos dodataka jelima.

 

I na kraju - postanite dobar kuhar koji priprema ukusna jela za sebe i svoje, a da pri tome ograničava preveliki unos kuhinjske soli!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]