U više navrata nakon preventivnih pregleda pregledani su hitno upućeni u odgovarajuću medicinsku ustanovu, gdje su im liječnici zahvaljujući pravovremenom dolasku uspjeli spasiti život

 

 

U prošlom članku smo govorili o našoj akciji besplatnih preventivnih pregleda diljem Hrvatske u koje je bilo uključeno 10.000 stanovnika u periodu od 2001. do 2005. godine. Pregledavali smo osnovne parametre u koje pripadaju visina, težina, krvni tlak, EKG te spirometrija. Već smo u rujnu 2001. godine izdali pilot projekt na 1.000 pregledanih pacijenata. Tu je najviše bilo stanovnika iz Primorsko-goranske županije. U prvom članku smo dali podatke za visinu, težinu i krvni tlak koji su, najblaže rečeno, poražavajući sa stajališta suvremene medicine i odnosa ljudi prema svome zdravlju.

Ovog puta govorit ćemo o nalazima preventivnog snimanja EKG i spirometrije.

Kada je u pitanju ritam rada srca, od 1.000 ispitanika normalan ritam je imalo 63,7% pregledanih. Usporen, a normalan ritam je imalo 9,9%. Pravilan, ali ubrzan ritam je imalo 2,9%. Normalan ritam s povremenim "preskakanjem" je imalo 5,8% ispitanih. Kod nenormalnog ritma prevladavao je ritam koji je polazio iz pretklijetki i predstavljao potencijalni problem za kompletno zdravlje pacijenata gdje se komplikacije kreću od tromboze u tijelu, posebno plućima, gubljenja svijesti pa sve do smrtnog ishoda.

Kada smo analizirali ostale dijagnostičke podatke, dobili smo slijedeće rezultate. Normalan nalaz je imalo 24%, znakove slabije ishranjenog srčanog mišića je imalo 44,7 posto ispitanih, smetnje u provođenju podražaja rada srca je imalo 12,4 %, uvećanje srčanog mišića srca je imalo 10,8%, a znake preležanog, ali i akutnog infarkta je imalo 7,6%. Treba reći da su u više navrata nakon ovih preventivnih pregleda pregledani hitno upućeni u odgovarajuću medicinsku ustanovu gdje su liječnici zahvaljujući pravovremenom dolasku pacijenata istima uspjeli spasiti život. Ovdje ću se malo pohvaliti (ali molim Vas da nikom ne kažete) da sam mjesecima kasnije dobio nekoliko litara rakije kao "honorar" za učinjenu uslugu.

Što se tiče spirometrijskih nalaza, normalnih je bilo 24%, smanjeni kapacitet pluća je imalo 19%, znakove opstruktivnog bronhitisa je imalo 39%, a kombinaciju ova dva osnovna simptoma je imalo 18%.

Uzevši u obzir da su ispitanici iz Primorsko-goranske županije, gdje je sredina s otocima, morem i gorjem (kvaliteta zraka), onda ni ovi znaci nizu baš najpozitivniji.

Na kraju iznošenja ovih podataka treba reći još jedan - od 1.000 ispitanih, 900 se nalazi pod kontrolom zdravstvenog sustava. Anamnestički nismo mogli utvrditi koji je postotak od ovih 900 pacijenata uzimao redovito terapiju, a koji su je uzimali samo onda kada im nije bilo dobro.

O ovom ćemo još govoriti i komentirati.

A čitatelje, pacijente i uvažene kolege pozivam da mi se jave sa svojim mišljenjem!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]