Prošli tjedan obilježen je dan borbe protiv karcinoma.

U ovotjednom prilogu osvrnut ćemo se na taj problem koji predstavlja ozbiljno zdravstveno pitanje, posebno u ovo moderno doba.

Prije svega, osvrnimo se na neke osnovne pojmove koji se koriste kod definiranja ove bolesti. Svakodnevni izraz je tumor, koji u principu znači neku oteklinu. Koristimo i termin novotvorevina koja ukazuje da se u organizmu stva­­raju patološke promjene u tkivima ili organima.

Tu imamo još dva važna termina koji pobliže opisuju te novotvorine. Prema ponašanju tumora, nazivaju se benigni (dobroćudni) ili maligni (zloćudni).

Osnovna razlika je u tome što se benigni tumori razvijaju lokalno, a maligni imaju isto lokalni razvoj, ali dolazi do proširenja malignih stanica po cijelom organizmu koje onda stvaraju nove maligne tvorevine. Nekada se javljaju i kombinirana stanja. U ovisnosti gdje se javljaju benigni tumori i oni imaju malignu prognozu. Maligne tumore nazivamo i karcinomima.

Iako znanstvena ispitivanja traju više od 100 godina, još dan danas nismo u mogućnosti reći što uzrokuje nastanak tumora. No, danas znamo dosta čimbenika koji pospješuju nastanak tumora. Između ostalih, to su pušenje, određene kemikalije, zračenja, prehrana, genetska predispozicija, stres i drugi opće poznati elementi koji su odgovorni za nastanak ove i drugih bolesti.

Spomenut ćemo i osnovne načine liječenja tumora. To su: operativno uklanjanje tumora, zračenje tumorskog tkiva, kemoterapije, a u novo vrijeme i upotreba pametnih lijekova koji imaju veću učinkovitost u liječenju tumorskih bolesti. U mnogim slučajevima koristimo više metoda liječenja.

Statistički gledano, porast oboljenja od tumora je u ozbiljnom porastu. To je najvjerovatnije rezultat bolje dijagnostike, ali i načina življenja te ekoloških promjena okoliša u kojima ljudi žive.

No, treba reći da su današnje metode liječenja povećale i postotak izlječenja, a poglavito produženja životnog vijeka oboljelih.

Kao i kod drugih bolesti, a posebno kod tumora, prevencija je jedan od osnovnih preduvjeta za uspješnije liječenje. Što se prije otkrije maligna bolest kod pacijenta, mogućnost izlječenja je veća.

Što se tiče stanja preventivnog otkrivanja tumora u Hrvatskoj, nalazimo se skoro na dnu među zemljama EU. Do sada je pokrenuto niz preventivnih akcija (rano otkrivanje tumora debelog crijeva, dojki, maternice…). Međutim, odaziv građana Hrvatske je daleko ispod potrebnog, koji bi mogao sustavno pomoći boljem liječenju malignih bolesti. Još uvijek važi uzrečica koja glasi - bolje je da ništa ne znam. Ovo je s ljudskog stajališta razumljiva činjenica, ali smatram da bi o ovom pitanju trebali što prije promijeniti mišljenje. Bilo bi dobro da kontrolom svog zdravstvenog stanja na vrijeme uočimo probleme kako bi na najbolji mogući način mogli liječiti i izliječiti ovu tešku bolest.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]