Mora li osoba za otvaranje paušalnog obrta fotografskih djelatnosti kod kuće nužno imati trogodišnju fotografsku školu ili je dovoljan tečaj pri nekom od učilišta?


Paušalni obrt je vrsta poslovnog subjekta koji je u suštini klasičan obrt, ali se oporezivanje vrši paušalno – dakle, razlika između klasičnog i paušalnog obrta nastaje s porezne strane.

Veliki broj ljudi se odlučuje na otvaranje upravo paušalnog obrta jer su davanja državi malena, a potreba za vođenjem papirologije minimalna.

Inicijalni korak u procesu otvaranja obrta je provjera da li se željena djelatnost kojom se planirate baviti nalazi na popisu vezanih, odnosno povlaštenih obrta.

U slučaju da se željena djelatnost nalazi na popisu vezanih obrta, sljedeća adresa je Hrvatska obrtnička komora (HOK), odnosno njihove web stranice, gdje se možete informirati o detaljima vezanim uz polaganje majstorskog ispita, kao i dobiti druge informacije.

Obrt je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti fizičkih osoba sa svrhom postizanja dobiti, koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu.

Za neke djelatnosti je potrebno imati stručnu osposobljenost ili majstorski ispit. Takve obrte nazivamo vezanim obrtima. To znači da, ako nemamo odgovarajuću stručnu osposobljenost ili majstorski ispit, ne možemo obavljati tu djelatnost kao obrtnik bez obzira na iskustvo u tom polju.

Kod otvaranja obrta s upisom obavljanja fotografskih djelatnosti radi se o vezanom obrtu za koji je potrebno zvanje fotografa sa sss (trogodišnja škola) ili fotografski dizajner, odnosno potrebno je imati stručnu osposobljenost.

U konkretnom slučaju, za obavljanje fotografske djelatnosti propisana je trogodišnja škola u zvanju fotografa, pa osoba koja ne udovoljava uvjetu stručne spreme može obavljati obrt i biti vlasnik obrta samo ako zaposli radnika s odgovarajućom spremom u punom radnom vremenu.