Kada bih Vas pitao što znate o vodi, kako i koliko je treba piti, svatko od Vas bi rekao da je to jednostavno pitanje i da svi znaju odgovor na to.

U zadnje vrijeme oko tih pitanja vode se velike diskusije, kako u znanstvenim krugovima, tako i među ljudima kojima znanost nije poziv. Treba reći da i tu postoje različite teorije koje su nekad posve suprotne.

Prije pedesetak godina o ovom pitanju nije bilo nekakvih posebnih diskusija. Sada su aktualna stajališta da je potrebno uzimati što više vode i kaže se da svatko treba uzimati dnevno 8 čaša vode (1,5 do 2 litre vode).

Druga razmišljanja idu u tom smjeru da je potrebno piti onoliko vode koliko organizam traži. Tu se sada još uključuje i industrija prodaje vode koja pakira vodu u plastične boce. Imamo mnogo diskusija o tome kako je voda u plastičnim bocama nezdrava. Isto tako diskutira se o tome da je i voda iz vodovoda također nezdrava i da se svakako mora filtrirati prije uporabe.

Opće je poznato da se u tijelu odraslog čovjeka nalazi oko 70% vode i da niz metaboličkih procesa ovisi o dostatnoj količini vode u organizmu. Voda se apsolutno nalazi u svim dijelovima organizma.

Mnogi zdravstveni problemi nastaju zbog nedovoljne količine u organizmu. Tu možemo navesti problem krvnog tlaka, glavobolju, neraspoloženje, neadekvatan rad mokraćnog sustava, problem detoksiciranja organizma, oslabljene probave, poremećaj mineralnog sustava u tijelu i još mnogo toga.

Gdje je tu onda istina? Po običaju, negdje u sredini. Dostatna hidratacija organizma definitivno zauzima vrlo važnu ulogu. No, da bi mogli odrediti koja je to količina vode potrebna našem tijelu, trebamo to definirati imajući u vidu spol, starost organizma, tjelesne i umne aktivnosti, vanjske utjecaje (temperatura, vlažnost zraka), tjelesnu težinu i načinu prehrane. Tek nakon toga možemo točnije odrediti koliko vode treba svakom pojedincu.

No, imajući u vidu današnju dinamiku života, prehranu, intezivnu izloženost stresu, teško je očekivati da će netko o tome voditi računa.

Osnovni prijedlog svakom od nas je da s umjerenom aktivnošću ljeti uzimamo oko 2 litre vode, a zimi to smanjimo na 1 do 1,5 litru. Svaka pojačana tjelesna aktivnost sa znojenjem traži povećan unos vode, s tim da je potrebno voditi računa i o unosu minerala.

Što se tiče uzimanja vode iz plastičnih boca, mišljenja sam da tu vodu treba uzimati onda kada nismo u mogućnosti doći do zdravstveno ispravne vode.

I na kraju, ne zaboravite, onda kada osjetite da ste žedni, organizam pati i što prije nadoknadite potrebnu tekućinu (uvijek najbolje običnu vodu iz špine ako u svojoj blizini nemate prirodni, a nezagađeni izvor vode).

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]