Ove slatke grickalice su jednostavne za pripremu i brzo su gotove. Ukusne, hrskave i jako zarazne jer ih se ne može prestati jesti. Tradicionalno se pripremaju u Istri, Kvarneru i Dalmaciji za neke posebne prigode, Božić, Novu godinu, maškare 

 

Vrijeme je maškara, tijekom kojega osim u obilju raznih maski, glazbe i plesa možemo uživati i u dobroj tradicionalnoj pusnoj hrani. Kroštule su jedan upravo takav prženi hrskavi slatkiš.

Za one koji ne znaju, kroštule se rade od tijesta aromatiziranog nekom voćnom rakijom ili bijelim vinom. Režu se na tanke trake, vežu u čvor ili u pravokutnike s rupom gdje jedan kraj provučemo kroz rupu, prže u dubokom ulju i posipaju šećerom u prahu.

Kroštule su nastale za vrijeme Mletačke republike pod nazivom crostoli, dok su u drugim krajevima bile poznate kao sfrappole, galani, bugie, cenci, donzelle i chiacchiere.

Iz Italije se nisu proširile samo u naše krajeve, nego i u Francusku, Poljsku, Grčku. Prilikom prenošenja receptura se nije bitnije mijenjala, u svakom receptu se nalaze neki osnovni sastojci koje svi imamo kod kuće. No, svaka regija je dodala nešto svoje u recept. Tako se u Istri dodaje bijelo vino, na Braču kvasina, na Hvaru rakija...


Ove slatke grickalice su jednostavne za pripremu i brzo su gotove. Ukusne, hrskave i jako zarazne jer ih se ne može prestati jesti. Tradicionalno se pripremaju u Istri, Kvarneru i Dalmaciji za neke posebne prigode, Božić, Novu godinu, maškare.

Tijesto za kroštule treba biti polutvrdo, potrebno ga je pokriti kako se ne bi stvorila korica. Nakon stajanja tijesto je bitno razvaljati jako tanko, jer će se prilikom pečenja lijepo napuhati. Možete se poslužiti i aparatom za izradu tjestenine. Ulje u kojem se peku kroštule mora biti ugrijano do 190°C.

Svoje kroštule sam oplemenila mljevenim lješnjacima, koje sam koristila umjesto dijela brašna, svinjsku mast sam zamijenila kokosovim uljem i šećer medom. Bila sam skeptična kako će ispasti jer mi je tijesto bilo jako masno, ali su na kraju ispale odlične.

 


Sastojci: 

  • 2 jaja
  • 3 žlice rakije
  • 2 žlice ruma
  • 4 žlice kokosovog ulja, otopljenog
  • 2 žlice meda
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 100 g lješnjaka, mljeveni i prosijani
  • oko 200 g glatkog brašna
  • 1litra ulja
  • šećer u prahu


 

Priprema:

Pjenasto izmiksati jaja, rakiju, rum, med, vanilin šećer, sol. Dodati otopljeno ulje, izmiksati, dodati mljevene lješnjake pa dodavati brašna koliko je potrebno da se dobije glatko tvrđe tijesto. Tijesto ostaviti da odstoji 30 minuta pokriveno. Zagrijati ulje. Tijesto razvaljati na tanko, rezati na trake, na pravokutnike s rupom u sredini ili vezati u čvor (meni su draže ravne trakice) te pržiti kratko u vrućem ulju.

Pečene kroštule izvaditi na kuhinjski papir da upiju višak ulja. Posipati ih šećerom u prahu.

U slast!