Na početku razvoja liječenja bolesnika koristila se takozvana puna krv, to jest pacijentu se davala cjelokupna krv bez obzira o kojim se zdrastvenim problemima radilo. Danas je osnovno pravilo da se pacijentu daje samo ono što mu nedostaje, a to se zove ciljana terapija

 

Nedavno smo zaprimili sljedeći upit čitateljice: „S obzirom da uskoro imam obranu završnog rada, pokušala sam po mnogim stranicama i literaturama pronaći neki sadržaj vezano za moju temu, ali jako malo toga ima napisanog. Radi se o krvnim pripravcima i njihovim modifikacijama. Možete li mi pomoći s par informacija?“  

Prije svega, treba se podsjetiti na osnovne elemente. Razjasnimo neke osnovne pojmove.

 

  1. Krvni sastojci
  2. Krvni pripravci
  3. Derivati plazme

 

Već je odavno poznato da se puna krv dijeli na uobličene elemente (krvne stanice) i plazmu. Među krvne stanice ubrajaju se eritrociti (crvena krvna loza), leukociti (bijela krvna loza) i trombociti (krvne pločice). Eritrociti imaju ulogu prijenosa plinova iz i u tijelo, leukociti su krvna loza koja igra važnu ulogu u staničnom imunitetu, a trombociti su krvne pločice koje su jedan od važnih dijelova složenog mehanizma u koagulaciji krvi, složenom mehanizmu koji spriječava gubitak krvi iz krvnih žila. Pločice se nakupljaju na mjestima oštećenja krvne žile i na taj način popravljaju nastali defekt.

Drugi dio krvi je plazma koja se sastoji od različitih sastojaka, a najvažniji su proteini albumini, globulini (imunitet), čimbenici zgrušavanja krvi (fibrinogen i drugi).

Dobrovoljni davatelji krvi mogli su vidjeti vrećicu u kojoj se pohranjuje krv uzeta od davatelja. U njoj se osim uzete krvi nalazi i sredstvo protiv zgrušavanja krvi kako bi sadržaj vrećice uvijek bio u tekućem stanju. Ako dođe do zgrušavanja sadržaja, onda takva krv nije podobna ni za transfuziju pacijentu niti je od nje moguće raditi krvne pripravke. Ako tu vrećicu držimo u uspravnom stanju nakon nekog vremena vidjet ćemo da se u donjem dijelu nakupljaju eritrociti i taj dio je obojen jako crvenom bojom. Nad tim dijelom se može vidjeti bjeličasti sloj leukocita. Na vrhu se nalazi sloj plazme koji je žućkaste boje.

Na početku razvoja liječenja bolesnika koristila se tzv. puna krv, to jest pacijentu se davala cjelokupna krv bez obzira o kojim se zdrastvenim problemima radilo. Danas je osnovno pravilo da se pacijentu daje samo ono što mu nedostaje, a to se zove ciljana terapija.To bi značilo da ako je pacijent anemičan, s manjim brojem eritrocita istom dajemo samo eritrocite, ako pacijent ima problema sa smanjenim brojem leukocita, onda mu dajemo samo koncentrirane leukocite i tako dalje. U drugom nastavku govorit ćemo o krvnim pripravcima i derivatima plazme. A našoj čitateljici bih preporučio da se obrati Zavodu za transfuziologiju KBC Rijeka ukoliko je iz ovih krajeva ili nekom drugom istom zavodu u njenoj blizini. Tamo će dobiti kompletne odgovore na sva pitanja.

 

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]