02.02.2006.
Lokalno kao globalni trend
Iako su multinacionalne kompanije osvojile tržišta gotovo cijelog svijeta, neke naznake promjena na tržištu trebale bi vratiti osmijeh na lica lokalnih proizvođača. Upravo u Americi, toj prijestolnici multinacionalnih kompanija, na tržištu su sve prisutniji
i mali proizvođači koji konkuriraju gotovo isključivo kvalitetom.
Mušterije su sve češće u potrazi za autentičnim namirnicama čije je podrijetlo poznato i provjereno, a taj novi zahtjev američkih potrošača otvorio je prostor za lokalne poljoprivrednike i proizvođače pakirane hrane. Mali lokalni proizvođači nemaju veliki budžet za marketing niti za primamljive dizajne ambalaže, no nude proizvode tipične za regiju koji su proizvedeni u toj istoj regiji, nude autohtono, domaće i kvalitetno - ima li bolje reklame od toga?
Proizvodi/brandovi velikih kompanija prije nego li ih se plasira na tržište prolaze kroz ruke brojnih stručnjaka kako bi postali točno ono što potrošači žele. No, na pitanje tko je, gdje i kako proizveo taj proizvod rijetko nude nedvosmislen odgovor.
Northern Foods, primjerice, svoju pizzu sa vrlo talijanskim nazivom San Marco proizvodi u irskoj tvornici. Čini se da se svijest potrošača ipak polako mijenja i da sve češće žele znati odgovore na pitanja tko, gdje, kako - što je prednost malih lokalnih proizvođača. Oni na njih mogu odgovoriti. Trend lokalnog odražava i na poduzetničkom i na političkom planu. Europska komisija je donijela, a i dalje razvija, zakonske prijedloge kojima se štite upravo lokalni proizvođači, jedan od načina je da se nazivi regija mogu koristiti isključivo kod onih proizvoda koji su proizvedeni u tim regijama.
Na primjer, da biste mogli koristiti naziv Parma za svoj pršut, on mora biti proizveden u području oko Parme u Italiji. U Americi postoje i organizacije, poput Local Harvesta, čiji je posao promocija lokalnih proizvođača.
Local Harvest tako na svojoj Internet stranici (www.localharvest.org) ima lako pretraživi popis malih lokalnih proizvođača i poljoprivrednika koji proizvode i uzgajaju domaću hranu prirodnim putem, a cilj im je na taj način omogućiti neposredni kontakt između proizvođača i potrošača.
Mušterije su sve češće u potrazi za autentičnim namirnicama čije je podrijetlo poznato i provjereno, a taj novi zahtjev američkih potrošača otvorio je prostor za lokalne poljoprivrednike i proizvođače pakirane hrane. Mali lokalni proizvođači nemaju veliki budžet za marketing niti za primamljive dizajne ambalaže, no nude proizvode tipične za regiju koji su proizvedeni u toj istoj regiji, nude autohtono, domaće i kvalitetno - ima li bolje reklame od toga?
Proizvodi/brandovi velikih kompanija prije nego li ih se plasira na tržište prolaze kroz ruke brojnih stručnjaka kako bi postali točno ono što potrošači žele. No, na pitanje tko je, gdje i kako proizveo taj proizvod rijetko nude nedvosmislen odgovor.
Northern Foods, primjerice, svoju pizzu sa vrlo talijanskim nazivom San Marco proizvodi u irskoj tvornici. Čini se da se svijest potrošača ipak polako mijenja i da sve češće žele znati odgovore na pitanja tko, gdje, kako - što je prednost malih lokalnih proizvođača. Oni na njih mogu odgovoriti. Trend lokalnog odražava i na poduzetničkom i na političkom planu. Europska komisija je donijela, a i dalje razvija, zakonske prijedloge kojima se štite upravo lokalni proizvođači, jedan od načina je da se nazivi regija mogu koristiti isključivo kod onih proizvoda koji su proizvedeni u tim regijama.
Na primjer, da biste mogli koristiti naziv Parma za svoj pršut, on mora biti proizveden u području oko Parme u Italiji. U Americi postoje i organizacije, poput Local Harvesta, čiji je posao promocija lokalnih proizvođača.
Local Harvest tako na svojoj Internet stranici (www.localharvest.org) ima lako pretraživi popis malih lokalnih proizvođača i poljoprivrednika koji proizvode i uzgajaju domaću hranu prirodnim putem, a cilj im je na taj način omogućiti neposredni kontakt između proizvođača i potrošača.
Izdvojeni članci
Ulogirajte se u sustav e-Porezna, pozovite na ekran porezno-knjigovodstvenu karticu, na kojoj je popis javnih davanja koja ste uplatili. Ako odaberete stanje na zadnji dan ove godine, na ekranu ćete vidjeti zbrojene iznose koje ste uplatili ili trebali uplatiti
Poslovno savjetovanje
Važna uloga dubinskog snimanja u postupcima donošenja odluka o preuzimanju/akviziciji
Cilj dubinskog snimanja je investitoru osigurati cjelovit uvid u stvarno stanje poduzeća, identificirati ključne rizike i prilike koje mogu značajno utjecati na povrat ulaganja i dugoročni uspjeh nakon zaključenja transakcije
Podsjećamo s kojim se novim propisima mali poduzetnici nose od početka 2025. godine, bez ambicije da spomenemo baš sve promjene