S ovim člankom nastavljamo o homeostazama organizma.

Mnogi su čuli o lužnatoj ili kiseloj sredini koja je važna za normalan rad organizma.

Organizam ima nekoliko jakih mehanizama (između ostalih treba posebno naglasiti pluća i bubrege) kojima je uloga da pored ostalih funkcija održavaju fiziološki stupanj kiselo-lužnatog stanja organizma.

Jedinica za mjerenje kiselo-lužnatog stanja je pH. Ono se kreće od 1 do 14. Neutralna vrijednost je 7, a fiziološke granice u organizmu su od 6 do 7,5 pH. U takvoj sredini metaboločki procesi su u optimalnim uvjetima. Nije dobro ako je vrijednost niža, a to znači da je organizam previše kiseo, a isto tako nije dobro da je preko tih vrijednosti, jer je onda organizam previše alkaliziran (lužnat).

Sve se više govori o potrebi alkalizacije organizma jer na taj način postižemo bolje uvjete rada cjelokupnog sustava. U periodu kada sam počeo studirati medicinu, govorilo se kako su sretni oni ljudi koji imaju gastritis i povećanu razinu kiseline u želucu jer oni su otporni na stvaranje karcinoma želuca.

Novi trendovi su da je potrebno što više alkalizirati organizam. Imamo sve više stajališta koji nastoje ukazati na korist ovih pogleda.

Još uvijek nemamo u znanosti decidiran stav.

Treba reći da je moderna prehrana takva da vodi ka zakiseljavanju organizma, što onda otežava fiziološke procese. No, isto tako treba reći da suvremena prehrana koja se bazira na industrijskom uzgoju iima i druge negativne posljedice. Način života, prekomjerni stres, neadekvatna prehrana dovodi do velikih problema s kojima se treba nositi naš organizam. Između ostalih je i pitanje kiselo-lužnatog okruženja u kojima se odvijaju metabolički procesi, a posebice izbacivanje toksičnih produkata van organizma.

Na početku smo rekli da organizam ima jake instrumente koji reguliraju ovu homeostazu, no to ne znači da se trebamo samo na to osloniti te da će kontrolni mehanizmi moći regulirati sve naše greške u načinu života.

Na kraju, oko pitanja kiselo ili lužnato, treba odgovoriti da mi trebamo aktivno učestvovati u održavanju našeg zdravlja, a to znači u organizam unositi onu hranu koja će osigurati pH vrijednosti od 6 do 7,5. U osnovi to znači koristiti što više prirodne prehrane, što više povrća i povrća, umjereno konzumirati meso i mesne prerađevine, a maksimalno izbjegavati, šećer, umjetna sladila, proizvode od bijelog brašna i industrijski prerađenu hranu.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]