Sezona šljiva je na vrhuncu, a ovo je jedan od načina kako ih možete spremiti za zimu. Rezultat je fantastičan, marmelada divne ljubičaste boje i punog okusa koju možete iskoristiti kao namaz za doručak, kao punjenje za knedle, umak uz pečenje ili u nekom desertu




Šljiva pripada rodu Prunus, porodice Rosaceae, kao i ostalo koštuničasto voće - marelice, breskve, višnje, trešnje i bademi. Poznato je više od 2.000 vrsta ovih voćki koje se razlikuju po izgledu stabla te po veličini, boji i obliku plodova. Najpoznatije su europska šljiva (Prunus domestica) i japanska šljiva (Prunus salicina) koje se uzgajaju isključivo zbog ukusnih plodova. U Hrvatskoj je najraširenija sorta poznata pod nazivom Bistrica, a dozrijeva krajem kolovoza i početkom rujna.

Šljive su odličan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka. Osim što ima snažno antioksidativno djelovanje, ovaj vitamin pospješuje apsorpciju željeza, stimulira rad imunološkog sustava, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija. Od minerala u ovom voću su najzastupljeniji bakar, kalij, magnezij, željezo te bor. Šljiva je bogata prehrambenim vlaknima koja potiču rad probave i čišćenje organizma te liječe zatvor. U ovom slatkom tamnoplavom voću nalazi se i beta-karoten te vitamin E, koji održavaju elasticitet kože, ubrzavaju zacjeljivanje rana, ali imaju i snažno protuupalno svojstvo, zbog čega jamče lijep izgled kože. U 100 grama šljive nalazi se tek 45 kalorija. Upravo zato konzumacija toga voća preporučuje se osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati zdravu tjelesnu težinu.

Šljive je najbolje jesti sirove, svježe, netom ubrane, no mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela. U zdravstvenom smislu izuzetno je korisna šljiva u osušenom obliku jer sadrži čak 6 puta više antioksidansa od sirovog ploda.



Jedan od najpoznatijih proizvoda od ove voćke je marmelada. Možda bi bilo pravilnije reći pekmez ili džem, znam da postoje neke razlike između tih naziva, ali ih nikako ne mogu zapamtiti pa sve te namaze od kuhanog/pečenog voća zovem marmelada.

Sezona šljiva je na vrhuncu, a ovo je jedan od načina kako ih možete spremiti za zimu. Rezultat je fantastičan, marmelada divne ljubičaste boje i punog okusa koju možete iskoristiti kao namaz za doručak, kao punjenje za knedle, umak uz pečenje ili u nekom desertu.

Za još veći doživljaj šljivama možete dodati malo ruma, cimeta, klinčića ili čak čokolade.

 

SASTOJCI:

  • 3 kg otkoštenih šljiva



 

PRIPREMA:

Zagrijati pećnicu na 200°C.

Šljive oprati, otkoštiti i narezati na četvrtine (može i na polovice, nisam htjela da mi ostanu veliki komadi pa sam rezala na sitnije). Šljive staviti u dublji lim za pečenje i u zagrijanu pećnicu na 200°C. Šljive će pustiti sok i nakon 45 minuta do sat vremena će se početi zgušnjavati. Naravno to sve ovisi o jačini pećnice.

Svakih 15-ak minuta promiješati.

Nakon jednog sata sam smanjila temperaturu na 180°C.

Pecite ih do željene gustoće, meni je trebalo malo više od sat i pol.

Marmeladu pohraniti u sterilne staklenke. Pune staklenke staviti još 10-ak minuta u pećnicu na 100°C, izvaditi, zečepiti staklenke, ostaviti u ugašenoj pećnici dok se skroz ne ohlade.

Spremiti na suho i hladno mjesto, otvorenu marmeladu čuvati u hladnjaku nekoliko dana.

U slast!