Što se krije iza ovog neobičnog naslova? Kada čujemo da se još spominje sindrom X, onda mora da je to nešto tajanstveno, nedokučivo i opasno.

Od svega ovoga stoji samo da je to skup pojava u našem organizmu koji neki još zovu bolest civilizacije, koji poprima pandemijske razmjere i definitivno predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje i kvalitetan život i predstavlja znatan ekonomski problem, posebice među razvijenim zemljama.

Metabolički sindrom je u stvari skup pojedinačnih zdravstvenih problema za koje manje više svi znamo, ali pošto djeluju zajednički, dolazi do sabiranja patoloških stanja.

Evo nekih od elemenata koji učestvuju u stvaranju stanja koje zovemo metabolički sindrom (sama riječ sindrom znači skup simptoma):

– pretilost

– povišeni krvni tlak

– povišena razina masnoća (kolesterol i trigliceridi)

– povišena razina šećera u krvi

– povećan obujam trbuha

Uzrok nastajanja gore navedenih simptoma su neadekvatna prehrana (uzimanja više kalorija nego što ih trošimo te industrijski prehrambeni proizvodi koji u sebi nemaju mikroelemente, minerale, vitamine, a sadrže umjetne dodatke), nedovoljno ili skoro nikakvo kretanje, a o tjelovježbi i da ne govorimo, stres itd.

Navedimo i neke parametre koji se koriste da bi se uspostavila dijagnoza metaboličkog sindroma. Prema dosadašnjim usvojenim stavovima, ako imate tri parametra od navedenih, onda spadate u one koji imaju problem s metaboličkim sindromom.

Navest ćemo normalne vrijednosti koje su poželjne:

– vrijednosti indeksa tjelesne mase od 19 do 25

– obujam trbuha kod žena manji od 80 cm, a kod muškaraca manji od 94 cm

– krvni tlak 120/80 mm Hg

– trigliceridi manji od 1,7 mmol/l

– HDL kolesterol veći od 1 mmol/l

– LDL kolesterol manji od 3 mmol/l

– ukupni kolesterol manji od 5 mmol/l

– glukoza manja od 6,4 mmol/l

Pogledajte ove parametre i ako imate najmanje tri, onda se ozbiljno zamislite što vam je činiti da se stanje popravi.

Problemi poput srčanih tegoba, infarkta srca, dijabetičnih komplikacija, masne jetre, bolova u mišićima i zglobovima trebali bi biti dovoljna motivacija da promijenimo način života i da počnemo ulagati u svoje zdravlje. Napomenimo, medicina može puno pomoći, ali bez vašeg aktivnog djelovanja na promjenu gore navedenih čimbenika rizika, rezultati liječenja će biti znatno manji. Na vama je odluka!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]