Litotriptor je uređaj za vantjelesno razbijanje kamenaca u urinarnom traktu čime je liječenje ovog stanja znatno olakšano i ubrzano i sa smanjenim posljedicama

 

Kod prvih pojava problema s urinarnim traktom to treba ozbiljno shvatiti te se trebaju poduzeti mjere dijagnostike i liječenja.

Posebnu pozornost treba posvetiti manjim tegobama i povremenim bolovima koji se javljaju u predjelu bubrega (otraga na leđima) i koji idu prema mjehuru te promjeni boje urina. To su osnovni znakovi koji se javljaju, ali treba reći da ima još toga dosta što može biti uzrok otežanog prolaska urina (što je osnovni uzrok nastajanja pijeska i kamenaca), ali to je uloga urologa, ali i ginekologa  (spuštena maternica).

Liječenje se sastoji iz više elemenata, a to su prije svega pravovremena dijagnostika, prevencija te nakon toga dolazi u obzir i operativni zahvat. U staro doba pacijenti s pijeskom i manjim kamencima su trebali uzeti i po nekoliko litara tekućine i skakutati po stepenicama da bi pijesak i manji kamenci spontano izašli van. Mokrenje se vršilo preko gaze da se utvrdi je li pijesak izašao van.

Korištena su i "lasa" koja su hvatala kamenčiće u ureteru i mjehuru i tako ih izbacivala van. Te sve metoda su bile veoma bolne.

Na kraju je ostala operativna metoda.

Kada je pronađen uređaj za vantjelesno razbijanje kamenaca u urinarnom traktu, metoda liječenja ovog stanja znatno je olakšana i ubrzana sa smanjenim posljedicama. U početku se ova metoda koristila za razbijanje manjih konkremenata, a danas ta metoda može riješiti skoro većinu problema, poglavito onda kada se na vrijeme dođe na pregled i utvrdi dijagnoza. Aparat se zove Litotriptor (onaj koji razbija i mrvi kamenje). Interesantna je priča kako je nastala ideja o konstrukciji ovog aparata i korištenja ove metoda. Na jednom aerodromu na kojemu su bili avioni koji su probijali zvučni zid, prilikom probijanja zvučnog zida oko aerodroma bilo je više uginulih ptica. Nekome je palo na pamet na napravi obdukciju tih ptica gdje je utvrđeno da su tvrde koštane mase u potpunosti pretvorene u kašu, a nije dolazilo do oštećenja mekih tkiva. Tada je postalo jasno da pri probijanju zvučnog zida dolazi do valnog udara koji djeluje na koštano tkivo ptica. Sve nakon toga je bila tehnologija koja se sastojala u tome da se stvori takav udarni val koji se fokusira u tanku zraku koja se preko kontrole ultrazvuka upućuje prema kamencu te ga mrvi.

Treba reći da je sve bilo pod stalnom kontrolom urologa  koji je mogao operativno djelovati ako su se dijelovi razbijenog kamenca zaglavili u urinarnom sustavu.

Danas je to dovedeno na višu razinu, ali i dalje pod kontrolom urologa za eventualne moguće komplikacije.

Na kraju, pijte 2 litre vode dnevno i mogućnost stvaranja kamenaca u urinarnom traktu bit će znatno manja!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]