„Sin mi je nedavno položio vozački ispit, pa mu imamo namjeru kupiti auto. S obzirom da je neiskusan i mlad vozač mi, suprug i ja, bismo ga osigurali kasko, ali ne želimo da on zna za osiguranje, kako bismo ga prisilili da opreznije vozi. Možemo li to učiniti i ako se, ne daj Bože, što dogodi, kako doći do isplate štete...“, zahvalna V.Č.

To što želi naša čitateljica moguće je učiniti. Roditelji imaju imovinski interes da vozilo bude osigurano, bez obzira što se radi o vlasništvu njihovog djeteta. To mogu učiniti na dva načina. Prvi, sukladno čl. 928. Zakona o obveznim odnosima, da sklope ugovor u ime svoga sina, bez njegovog ovlaštenja.

U polici će sin biti naveden kao ugovaratelj osiguranja. U tom slučaju ugovaratelji, roditelji, odgovaraju osiguratelju za plaćanje premije sve do trenutka u kojemu će sin odobriti ugovor, a to može učiniti i kad se, odnosno nakon što se eventualno dogodi nesretan slučaj, kad će mu roditelji sigurno reći za postojanje ugovora o kasko osiguranju vozila. Drugim riječima, ne moraju sinu reći da postoji ugovor sve dok se eventualno ne dogodi osigurani slučaj. Isplata eventualne osigurnine/štete izvršit će se sinu.

Drugi način je, sukladno čl. 929. Zakona o obveznim odnosima, da sklope ugovor o kasko osiguranju za račun svoga sina. I u ovome slučaju roditelji su ugovaratelji osiguranja, oni duguju premiju osiguranja osiguratelju. I za postojanje ovoga ugovora ne moraju reći sinu sve dok se eventualno ne dogodi nezgoda. Ipak, oni ne mogu dobiti naknadu štete bez pristanka sina-vlasnika osiguranog vozila, bez obzira što imaju/drže policu osiguranja.

No, oni nisu dužni predati policu osiguranja sinu, dok im on ne nadoknadi premiju i troškove osiguranja, a naplatiti premiju i troškove mogu i iz iznosa osigurnine/naknade, koju će dobiti sin kad mu roditelji predaju policu kasko osiguranja vozila.

Povrat/isplatu premije i troškova će im izvršiti osiguratelj od kojega izravno mogu zatražiti njihovu isplatu.