Poduzetnik je dužan poslovanje voditi s pažnjom dobrog gospodarstvenika. To je često spominjana fraza i najčešće se javlja kada govorimo o nena­pla­ćenim potraživanjima, me­đu­tim, jednako tako, podu­zetnik bi trebao biti pažljiv i sa zalihama (roba za daljnju prodaju, materijali itd.) pa bi tako zalihe morao držati u racionalnim količinama, adekvatnim uvjetima, paziti da se ista ne otuđi te ju ne smije koristiti za vlastite potrebe. Kada čujemo kako se s robom treba postupati, jasno je da za otpise zaliha postoje određene Zakonske od­redbe.

No, nije zabranjeno da robi istekne rok, postane nekurentna, izgubi vrijednosti ili se oš­teti. Kada takve zalihe želimo otpisati, uništiti ili baciti, prvo što moramo napraviti je doni­jeti pismenu odluku i proučiti porezne propise.
 
Sukladno Zakonu o porezu na dobit, oporezivanju ne po­dliježu rashodi po osnovi manjkova zaliha u visini utvrđenoj odlukom HGK ili HOK, u smislu propisa o porezu na dodanu vrijednost. Pravilnik u čl. 26. donosi pojašnjenja pa tako:

- svi manjkovi dobara za koje se ne tereti odgovorna oso­ba smatraju se izuzimanjem dobara u neposlovne svrhe i podliježu oporezivanju, osim kala, rastepa, kvara i loma, a najviše do visine utvrđene od­lu­kom HGK i HOK-a i manjkova dobara nastalih djelovanjem više sile (poplava, požar, potres, ratna razaranja i pro­valne krađe) do visine utv­r­đene temeljem očevidnika nad­le­žnog tijela za procjenu šte­ta;

- tehnološki manjak nastao u procesu proizvodnje smatra se porezno priznatim manj­kom do visine utvrđene nor­ma­tivima prema vrsti djelatnosti odnosno do visine utvr­đene zakonima o posebnim porezima odnosno trošarinama za proizvode koji podliježu plaćanju tih poreza. Normativi mogu biti utvrđeni od strane poreznog obveznika ili stru­kovne grupacije, a ako ih nema, Porezna uprava normative u pojedinim slučajevima procjenjuje na temelju međuo­visnosti između prihoda i rashoda (primitaka i izdataka) putem normativa utroška materijala, energije, rada i drugih proizvodnih čim­be­nika;

 - manjak dobara zbog neodgovarajuće kvalitete, proteka roka trajanja, kala, rastepa, loma i kvara iznad visine utvrđene odlukama HGK i HOK-a, može se priznati ako je pri utvrđivanju činjeničnog stanja prisutan ovlašteni slu­žbenik Porezne uprave ili porezni obveznik raspolaže odgovarajućom dokumentacijom nadležnih tijela ili pravnih os­oba o količini i vrsti preu­ze­tih dobara koja su dana na zb­ri­njavanje i uništenje;

- manjak dobara zbog proteka roka trajanja ne može biti porezno priznat ako je porezni obveznik ta dobra nabavio tri mjeseca prije isteka otpisnog roka, osim na dobra čiji je rok trajanja manji od tri mjeseca.

Manjkovi koji zadovoljavaju ove kriterije ne podliježu oporezivanju PDV-om i porezno su priznati u smislu poreza na dobit. Kako se bliži doba inventura, oprezno s ot­pisima zaliha i obratite pozo­r­nost na prikupljanje adekvatne dokumentacije kako se ne bi izlagali poreznim rizicima.