Neinvazivne metode su načini pregleda organizma i njegovih dijelova,  pri čemu ne oštećujemo tijelo kao kod operativnih zahvata

 

U našim edukativnim člancima danas ćemo spomenuti osnovne neinvazivne metode oslikavanja izgleda i funkcije srca.

Po običaju, prvo treba objasniti neke pojmove.

Počnimo s terminom neinvazivna metoda.

Općenito to znači način pregleda organizma i njegovih dijelova, a da pritom ne oštećujemo tijelo kao kod operativnih zahvata. Zahvaljujući razvoju medicinske tehnologije, u ovom slučaju radiološke tehnologije, mi smo danas u stanju da direktno uđemo u organ i da ga iznutra pogledamo i na taj način dobijemo bolju dijagnostiku koja će nam dati osnovne smjernice za terapeutsko djelovanje invazivno, konzervativno ili kombinaciju tih metoda. Pri tome možemo uzeti i dio tkiva organa te nakon patohistološke metode još dodatno ocijeniti prirodu bolesti i uspješnije terapeutski djelovati.

Danas spominjemo osnovne metode koje će nam pomoći kod dobivanja sigurnije dijagnoze i adekvatnije terapije.

  1. Ultrazvuk srca služi da vidimo kako općenito izgleda srce, koliko su razvijeni srčani mišići, kako rade zalisci kao osnovne komponente koje omogućavaju kretanje krvi u pravom smjeru.

  2. Oslikavanje srca primjenom nuklearnih metoda. I ovdje ćemo spomenuti samo osnovne metode i to one koje su mogu raditi u našoj sredini. Riječ ergometrija mnogi su čuli, ali uglavnom objašnjavaju da je to “ono kada voziš bicikl ili hodaš po traci”. Ergometrija je metoda koja uz pomoć EKG-a govori indirektno kolika je ishranjenost našeg srćanog mišića krvlju u mirovanju i pri opterećenju. Definitivno važna metoda. E, sada, možemo reći da imamo i radiološku, scintigramsku ergometriju kojom dobijamo slične rezultate mjerenjem prolaska krvi kroz srčani mišić kod opterećenja. Ovo nam pomaže da vrlo uspješno djelujemo terapeutski (ugradnja stentova ili izvedba premosnica).

  3. Kardiovaskularna magnetna rezonanca je metoda koja vrlo precizno pomaže kod liječenja, pored ostalog, i bolesti koja se zove talasemija (poremećaj stvaranja hemoglobina, tvari koja učestvuje u prijenosu plinova u organizmu)

  4. Kompjuterizirana tomografija pomaže kod određivanja aterosklerotičnih promjena na srčanim arterijama (količina kalcija).

Ima još metoda, ali ovo su osnovne koje se manje više rutinski upotrebljavaju i kod nas.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]