„Posudio sam vozilo od prijatelja, jer mi je trebalo hitno obaviti jedan posao, a moje vozilo je bilo na servisu. Tijekom vožnje zaustavio me policajac i zatražio dokumente, prometnu, vozačku, europski izvještaj o nesreći i policu osiguranja. Našao sam mapu u kojoj prijatelj drži dokumente, i predao policajcu, koji je ustvrdio da nema police osiguranja, koje zaista i nije bilo u mapi. Zatražio je da platim kaznu u iznosu od 300 kuna. Nisam platio kaznu, jer nisam imao 300 kuna, a prijatelj mi je kasnije rekao da je policu uzeo iz mape i predao zastupniku X osiguratelja da produži osiguranje, koje je upravo sutradan isticalo. Kako stvari stoje i hoću li morati platiti kaznu kod suda za prekršaje…“,N.C.

Sukladno odredbi čl. 6. st.1. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, vozač je “obvezan za vrijeme uporabe prijevoznog sredstva u prometu imati policu osiguranja ili drugi dokaz o sklopljenom ugovoru o osiguranju koji mora predočiti na zahtjev ovlaštene osobe”. Iz rečenog je vidljivo da polica osiguranja mora fizički pratiti vozača i vozilo u uporabi.

Odredba se temelji na potrebi da, u slučaju prometne nesreće, štetnik/osiguranik preda oštećenome podatke o osiguranju, što čini popunjavanjem i potpisom Europskog izvješća o nesreći (v. čl. 176., st. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), kojega također mora imati u vozilu.To pak znači da bi vozač, prije početka uporabe vozila, trebao provjeriti gdje je polica osiguranja i biti spreman istu pokazati ovlaštenoj osobi – prometnom policajcu. Ne učini li tako i ne može li predočiti policu – čini prekršaj (v. čl.66.,st.1. , t. 1. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu ).

Novčana kazna koja je određena kao sankcija za kršenje obveze posjedovanja police i njenog predočavanja ovlaštenoj osobi, određena je u granicama od 300 do 1.000 kuna. Policajac je očito bio blagonaklon odredivši najnižu kaznu od 300 kuna, vjerojatno uzimajući u obzir i činjenicu da je vozač upravljao tuđim vozilom. Velika je vjerojatnost da će i prekršajni sudac izreći kaznu, koja ne može biti niža od spomenutih 300 kuna. Naravno, ako policajac podnese prekršajnu prijavu.