U slučaju da se osobni automobil koristi djelomično u privatne svrhe ne postoji obveza obračuna poreza na dodanu vrijednost prilikom obračuna plaće u naravi

Uz ugovorenu plaću u novcu, u praksi zaposlenici često imaju mogućnost korištenja službenog automobila u privatne svrhe. Na taj način imovina društva koristi se u svrhe koje nisu temeljno poslovne pa stoga podliježe obračunu primitka u naravi. Najčešće se radi o plaći u naravi koja sa stajališta poreza na dohodak predstavlja dohodak od nesamostalnog rada.

U skladu s odredbama članka 22. stavka 1. Pravilnika o porezu na dohodak, vrijednost primitka u naravi utvrđuje se prema tržišnoj vrijednosti tih primitaka koja je važeća u mjestu davanja s uključenim porezom na dodanu vrijednost. Pri korištenju prijevoznih sredstava - primitak u naravi utvrđuje se:

  • u visini 1% troška nabave vozila mjesečno
  • u visini 20% od mjesečne rate za operativni leasing ili dugotrajni najam
  • prema ukupno prijeđenim kilometrima u privatne svrhe pomnoženim s 2,00 kune po kilometru

Na tako utvrđen iznos plaće u naravi obračunava se porez na dohodak i prirez porezu na dohodak te doprinosi iz i na plaću, a dospijevaju najkasnije do 15. dana u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojem je primitak ostvaren.

Izmjene Zakona o PDV- koje su stupile na snagu s 01.01.2018., imaju utjecaj na obračun plaće u naravi. Prilikom obračuna primitka u naravi, potrebno je utvrditi postoji li obveza obračuna poreza na dodanu vrijednost. Pritom treba uzeti u obzir kada je vozilo nabavljeno te je li korišten pretporez. Porezna Uprava 27.03.2018. izdala je mišljenje u kojem je dodatno pojašnjen tretman prijevoznih sredstava za osobni prijevoz.

Ako se prijevozna sredstva za osobni prijevoz koriste za privatne potrebe, a za njih je pri nabavi u cijelosti ili djelomično odbijen pretporez, smatra se da postoji usluga obavljena uz naknadu u smislu članka 8. stavka 3. Zakona o PDV-u. U tom slučaju porezni obveznik je obvezan na korištenje tih prijevoznih sredstava za privatne potrebe obračunati PDV, a porezna osnovica kod usluga iz članka 8. stavka 3. Zakona o PDV-u je ukupni trošak obavljanja usluga, što je propisano člankom 33. stavkom 5. Zakona o PDV-u.

U slučaju da se osobni automobil koristi djelomično u privatne svrhe ne postoji obveza obračuna poreza na dodanu vrijednost prilikom obračuna plaće u naravi, a ukoliko se cijelosti koristi u privatne svrhe ne postoji mogućnost odbitka 50% pretporeza pri nabavi. Ako se prijevozna sredstva za osobni prijevoz koriste samo za privatne potrebe, a za njih je pri nabavi u cijelosti ili djelomično odbijen pretporez, smatra se da postoji usluga obavljena uz naknadu u smislu članka 8. stavka 3. Zakona o PDV-u. U tom slučaju porezni obveznik je obvezan na korištenje tih prijevoznih sredstava za privatne potrebe obračunati PDV, a porezna osnovica kod usluga iz članka 8. stavka 3. Zakona o PDV-u je ukupni trošak obavljanja usluga, što je propisano člankom 33. stavkom 5. Zakona o PDV-u.