Kada govorimo o bolestima jetre, onda na prvom mjestu spominjemo cirozu, hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C koji je danas u izrazitom porastu.

Kao moguće probleme na prvo mjesto stavljamo alkohol, virusna oboljenja, lijekove… O masnoj jetri malo znamo te još manje razmišljamo o posljedicama za kompletno stanje našeg organizma. Česti neobjašnjivi problemi kao što su umor, tromost, problemi u probavi, nesanica i sl. imaju za osnovu masnu jetru. Ne zaboravimo da masna jetra djeluje na organizam 24 sata dnevno.

Činjenica je da se do sada o tom problemu nije vodilo previše računa u medicinskoj praksi, no sada znamo da je to ozbiljan zdravstveni problem.

Glavni uzrok nastanka masne jetre je debljina, a alkoholizam ili šećerna bolest mogu tome doprinijeti.

Masna jetra posljedica je nakupljanja masti u jetri koja prelazi 5% ukupne težine jetre- nog tkiva. Masnu jetru uzrokuju brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti.

Uzročnici nastajanja mogu biti:

- lijekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija),

- prehrambeni uzroci (debljina, šećerna bolest, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti crijeva),

- virusne bolesti (hepatitis C) i drugo.

Masna jetra većinom ne uzrokuje tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebrenim lukom zbog povećanja jetre. Najčešće se dijagnosticira ultrazvukom trbuha i laboratorijski povišenim vrijednostima jetrenih testova. Ultrazvukom se pokaže uvećana, svijetla jetra. Ponekad su promjene žarišne, što predstavlja dijagnostički problem u razgraničavanju prema malignoj bolesti.

Liječenje ovisi o uzroku, no treba napomenuti kako ne postoji adekvatna farmakološka terapija ovog stanja.

Osnovno je izmijeniti prehranu u kojoj će biti manje kalorija, posebno onih koji potječu od masnoća. To dovodi do smanjenja tjelesne težine i, što je najvažnije, potrošnje masnih zaliha iz organizma te posljedično i masnih naslaga koje su deponirane u jetri.

U okviru terapije treba uvesti tjelesnu aktivnost koju postepeno pojačavamo. Treba izbjegavati uporabu nepotrebnih lijekova te adekvatno regulirati razinu šećera u krvi.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]