03.05.2019.

Oprez – gusjenice borovog prelca!

Piše: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta i ljekarna Ferarica d.o.o., 051/514-399
www.ferarica.com

Posljednjih se tjedana na društvenim mrežama aktualiziralo pitanje dlakavih gusjenica koje su najaktivnije u ovo doba godine i koliko su one zapravo nezgodne za naše pse pa i za nas. Pa evo nekoliko pojašnjenja

 

Borov prelac je vrsta leptira. Dlakave gusjenice koje se kreću u kolonama dugim i po nekoliko desetaka metara, samo su razvojni oblik ovog inače dosta neuglednog leptira. Leptir radi gnijezda na borovima, iz kojih će se izleći gusjenice koje se onda spuštaju na tlo i formiraju kolone prije nego što će se zakukuljiti. To je obično u razdoblju od veljače do travnja, no, kad je zima blaga, mogu se naći i ranije. Ove godine, zbog obilja kiše, vjerojatno ćemo ih viđati nešto kasnije. Zato je upravo sada vrijeme da upozorimo vlasnike pasa da su gusjenice potencijalno vrlo opasne za naše ljubimce. Gusjenice potraže rahlu zemlju u koju se zakopaju i pretvore u leptira koji će ponovno naseliti borove... Prirodni neprijatelj ovog leptira su kukavice. Gusjenice mogu ostati u gnijezdu i po nekoliko godina, jer čekaju povoljne klimatske uvjete, pa kad počnu silaziti s borova, obično je to masovna pojava.


Naše primorje bogato je ovom vrstom leptira i vjerujem da je svatko vidio tipično bijelo ispredeno gnijezdo na granama našeg primorskog bora. Smatramo ga štetočinom jer gusjenice obrste borove iglice te tako bor ostaje bez lišća koje mu je neophodno za život.

Gusjenice imaju razvijenu obranu od predatora. To su njihove dlačice koje u dodiru s kožom izazivaju jaku lokalnu iritaciju za koju se pretpostavlja da nije vezana na imunološke mehanizme, već da se radi o otrovnoj supstanci koju sadrže. Osim toga, dlačice su i jaki alergeni pa kod osjetljivih pasa (i ljudi!) mogu izazvati i vrlo jake alergične reakcije, pa čak i anafilaktičku reakciju. Reakciju može izazvati i mrtva, ne samo živa gusjenica.

Gusjenice su zapravo simpatične i predstavljaju neponovljiv prizor za našeg psa! Malo, dlakavo, hoda po tlu te naprosto mami na malo njuškanja i gurkanja nosićem. Navodno imaju i slatkasti miris koji navodi psa na to da je proba pojesti. Međutim, pri samom dodiru, naglo će mu oteći gubica, počet će mu se zatvarati oči, cijela glava počet će ga strahovito svrbjeti, a ponekad je reakcija tako jaka da psi i povraćaju. Ukoliko je u presudnom trenutku gubica otvorena, jezik može tako nateći da za nekoliko minuta više ne može zatvoriti gubicu, a može doći i do nekroze jezika i uslijed toga do otpadanja dijelova jezika.

U ovakvim slučajevima potrebna je hitna veterinarska intervencija, jer prijeti opasnost od oticanja ždrijela te zatvaranja dišnih putova.

Kao prvu pomoć kod sličnih oteklina obično savjetujemo hladne obloge, no, imajući na umu da je većina otrova termolabilna, zapravo bi trebalo staviti topao oblog kako bismo neutralizirali djelovanje toksičnih supstanci (isto kao kod opeklina svih morskih stvorova i uboda otrovnih riba). No, na razvoj alergične reakcije oblozi neće utjecati.

Teško ćete objasniti svojemu kućnom ljubimcu da insekti mogu biti vrlo neugodni, pa vam preostaje samo da pripazite na njih. Gledajte što njuškaju, vičite "fuj" pa makar niste sigurni da je to baš ta gusjenica. Naletite li na cijelu kolonu gusjenica, pristojno prijeđite na drugu stranu livade... I one moraju negdje živjeti...

 

 

Podijeli