Ako slučajno ugovaratelj osiguranja zakasni s plaćanjem dospjelih kamata, osiguratelj će postupiti kao da je ugovaratelj zatražio otkup osiguranja, a to znači da bi ugovor o osiguranju prestao

 

„Prije petnaest godina osigurao  sam život kod osiguratelja X i to za slučaj smrti i za slučaj doživljenja. Prvih godina uredno sam dobivao obavijesti o ostvarenoj i pripisanoj dobiti. U zadnjih par godina dobiti nema. Kako sam dospio (mirovina!) u težu financijsku situaciju, a ne bih želio raskinuti ugovor, za plaćanje premije bih uzeo kredit od osiguratelja, jer sam čuo da postoji mogućnost dobivanja predujma osigurane svote, a da se ugovor o osiguranju života ne prekida...“V.Z.

 

U Zakonu o obveznim odnosima, čl. 979., reguliran je institut predujma kod osiguranja života. Predujam se dobiva na traženje ugovaratelja osiguranja, a osiguratelj mu može isplatiti predujam do visine otkupne vrijednosti police osiguranja (kolika je to vrijednost vidi se u tablici otkupnih vrijednosti koja se nalazi u polici osiguranja). S obzirom da ZOO govori „može“, sve ovisi o tome što je u ugovoru o osiguranju dogovoreno.

ZOO sili osiguratelja da u polici osiguranja (a to je ugovor o osiguranju!) mora navesti uvjete davanja predujma, mogućnost da se primljeni iznos predujma vrati osiguratelju, visina kamatne stope (jer se predujam smatra kreditom), posljedice neplaćanja dospjelih kamata i sl. Ako slučajno ugovaratelj osiguranja zakasni s plaćanjem dospjelih kamata, osiguratelj će postupiti kao da je ugovaratelj zatražio otkup osiguranja, a to znači da bi ugovor o osiguranju prestao. Otkup je uvijek na štetu ugovaratelja osiguranja (kod otkupa koji ima za posljedicu prijevremeni prestanak ugovora ugovaratelj nikada ne dobiva cjelokupnu uplaćenu premiju), stoga ga treba izbjegavati i redovno plaćati dospjele kamate za predujam, kako je u uvjetima osiguranja predviđeno.