Da se prije upuštanja u određene poslove s nepoznatim izvršiteljem valja raspitati o njegovim kvalifikacijama i financijskim sposobnostima za uredno izvršenje dogovorenog posla pokazuje i primjer našeg čitatelja S.P. On je selio iz Z. u V. i najmio prijevoznika za prijevoz stvari kućanstva. Prvu rundu je uredno odradio i prevezao stvari. Kod prijevoza drugog dijela stvari (uglavnom kuhinja i bijela tehnika) prijevoznik je doživio prometnu nesreću sudarivši se s drugim kamioncinom, a za nezgodu je sam kriv jer je prešao na lijevu stranu kolnika. Uslijed siline sudara oštećene su neke stvari koje su bile u kamioncinu. Šteta se cijeni na desetak tisuća kuna. Prijevoznik je S.P.-u predao policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, detaljnu izjavu kojom je opisao događaj i priznao svoju krivnju te priložio i kopiju potvrde o kazni i uputio ga na svoga osiguratelja.
Osiguratelj je, međutim, odbio odštetni zahtjev pozivom na čl.22., st. 4. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu.

Nažalost, osiguratelj je u pravu: članak 22., st. 4. Zakona izričito iz osiguranja isključuje štete na stvarima “koje je vlasnik vozila, kojim je prouzročena šteta, preuzeo radi prijevoza, a nalazile su se u vozilu ili na vozilu kojim je prouzročena šteta.”

Štete na tim stvarima su isključene iz pokrića odgovornosti po obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti uzrokovane uporabom motornog vozila. Radi se o štetama koje uzrokuje prijevoznik vršeći djelatnost prijevoza. Njegova odgovornost za štete na preuzetim stvarima regulirana je drugim propisima i prijevoznik odgovara svome klijentu za štetu uzrokovanu oštećenjem ili uništenjem stvari koje je preuzeo na prijevoz. Tu odgovornost prijevoznik može osigurati (osiguranje od odgovornosti prijevoznika za štete na preuzetim stvarima/robi). No, naš čitatelj ima nesreću da njegov prijevoznik nema sklopljen ugovor o osiguranju prijevozničke odgovornosti. Stoga ostaje samo pravna mogućnost potraživanja štete izravno od prijevoznika. Što je on “…lošeg imovinskog stanja i nema ništa osim, sada razbijenog, kamioncina” – okolnost je koja će zasigurno utjecati na efektivnu mogućnost dobivanja naknade štete.No, druge mogućnosti nema.