Donosimo pregled nekih od nepravedno zanemarenih dijelova biljaka koje većina redovito baca, iako su jednako iskoristivi, i nekoliko prijedloga na koji način ih možete iskoristiti


Kada pripremate obroke od određenih namirnica, vjerojatno imate već ustaljenu rutinu – primjerice, očistite vanjske kore kapula, odrežete stabljiku brokule, odstranite stabljike blitve, a potom sve skupa – kore, stabljike i slično - završi u kanti za otpatke. A, znate li da su ti dijelovi namirnica jednako dobri, ukusni, hranjivi, a često i zdraviji od dijelova koje koristimo? Donosimo pregled nekih od nepravedno zanemarenih dijelova biljaka koje većina redovito baca, iako su jednako iskoristivi, i nekoliko prijedloga na koji način ih možete iskoristiti.

Kora luka. Ako je luk koji koristite iz provjerenog uzgoja, dakle, ako je kora nezagađena, nemojte je bacati. Kora voća i povrća često sadrži mnogo hranjivih tvari, a kora luka tu nije iznimka. Iako je ne možete jesti, koru možete iskoristiti tako da ju skuhate u varivu ili maneštri, a onda prije jela uklonite. Također, potražite na našoj internet stranici i recept za prirodni antibiotik naše fitoaromaterapeutkinje Martine Bogdanić, koja donosi još jednu ideju kako možete iskoristiti kore od luka.



Zeleni dio mladog luka. Mnogo ljudi jede samo bijeli dio mladog luka, naravno, jer je ukusniji, no zeleni dio nemojte bacati – iskoristite ga u temeljcima, u kajganama, juhama, u jelima iz woka...



Kora naranče, limuna, mandarine. I ovdje vrijedi pravilo da je ključno znati odakle voće potječe kako biste mogli konzumirati koru. Dakle, ako ste u mogućnosti nabaviti nešpricane agrume, nikako nemojte bacati koru, jer je vrlo vrijedna i vrlo ljekovita. Nedavno je objavljena vijest da bijela mekana opna ispod kore naranče sadrži vlakna i flavonoide koji imaju protukancerogena i protuupalna svojstva. Koru možete jesti i odmah uz meso voća, ili ju koristiti u pripremi raznih slastica (poput arancina, pita, u kremama). Ukoliko je nemate gdje odmah iskoristiti, naribajte je i zaledite, pa koristite po potrebi.



Stabljike blitve. Mnogi ljudi jedu samo lišće, no ne i stabljike, iako su pune aminokiselina koje jačaju imunološki sustav. Treba ih odvojiti i kuhati posebno jer se kuhaju nešto duže, no nakon toga slobodno ih iskoristite u jelu koje pripremate. Također, možete ih iskoristiti i u napitcima koji se pripremaju u mikseru.



Stabljike i lišće brokule i cvjetače. Umjesto da samo pripremate cvjetove, slobodno skuhajte i stabljiku i lišće. Jednako su ukusni i hranjivi i nema smisla da završe među otpadom. Uklonite samo tvrđu vanjsku koru na stabljici jer je dosta žilava, a ostatak nasjeckajte i koristite u jelu koje pripremate, a možete ih i kiseliti.



Kora lubenice. Ovdje prvenstveno mislimo na onaj bijeli dio između tvrde zelene vanjske kore i crvenog dijela lubenice. Sljedećeg ljeta svakako sačuvajte taj dio lubenice jer je vrlo zdrav i hranjiv (istraživanja su pokazala da pospješuje cirkulaciju). Jedan od uobičajenih načina pripreme bijelog dijela lubenice je kiseljenje. Osim toga, možete ga koristiti u napitcima iz miksera, raditi želee, pekmeze i sl.



Kora krumpira. Idealno bi bilo da koru krumpira uopće ni ne uklanjate – ona je ukusna, vrlo hranjiva i zdrava i zaista ne zaslužuje da završi kao otpad. Ukoliko radite jela gdje ipak trebate ukloniti koru, sačuvajte ju i popržite u ulju – dobit ćete ukusne grickalice koje možete poslužiti kao prilog ili ih konzumirati zasebno.