Otpis obveza izravno utječe na financijske izvještaje društva, a ponekad može služiti i za izbjegavanje prikazivanja gubitka. Na taj način povećavaju se ukupni prihodi društva, a umanjuju obveze

 

Zakon o računovodstvu (NN 78/15, 134/15 i 120/16) i Opći porezni zakon (NN 115/16) propisuju provedbu popisa imovine i obveza jednom godišnje. Svaki poduzetnik dužan je najmanje jednom i to na kraju poslovne godine popisati imovinu i obveze i s popisanim stanjem uskladiti knjigovodstveno stanje. Pritom treba razmotriti jesu li obveze istinito i fer iskazane u poslovnim knjigama. Nakon popisa obveza, uprava društva dužna je donijeti odluku o otpisu obveza. Zakonom o obveznim odnosima (NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15 i 29/18) propisani su rokovi u kojima obveze zastarijevaju.

Kako bi utvrdili i otpisali obveze koje su zastarjele, bitno je utvrditi način na koji se same obveze priznaju u poslovnim knjigama. Hrvatski standard financijskog izvještavanja broj 13 - Obveze (NN 86/2015) u točki 13.3. pod obvezom podrazumijeva sadašnju obvezu poduzetnika, proizašlu iz prošlih događaja i za čije se podmirenje očekuje odljev resursa. On također propisuje klasifikaciju obveza kao kratkoročnih ili dugoročnih, ovisno o njihovom dospijeću.

Otpisom zastarjelih obveza prema dobavljačima, kreditorima ili drugim vjerovnicima potrebno je u računu dobiti i gubitka priznati prihod. Tako iskazani prihod predstavlja oporezivi prihod i uvećava osnovicu poreza na dobit.

Otpis nepodmirene zastarjele obveze ne utječe na porez na dodanu vrijednost koji je priznat kao pretporez pri nabavi dobara, tj. usluga. Člankom 33. stavkom 7. Zakona o porezu na dodanu vrijednost propisano je da ako se porezna osnovica promijeni naknadno zbog opoziva, različitih vrsta popusta ili nemogućnosti naplate, tada porezni obveznik koji je isporučio dobra ili obavio uslugu može ispraviti iznos PDV-a ako porezni obveznik kome su isporučena dobra ili obavljene usluge ispravi odbitak pretporeza i o tome pisano izvijesti isporučitelja. S druge strane, vjerovnik će u ovoj situaciji imati iskazanu obvezu PDV-a ako ne dobije pisanu potvrdu o ispravku te će u svojim knjigama morati provesti otpis nenaplaćenih potraživanja od kupaca pritom vodeći brigu o poreznom aspektu takve vrste troškova.

Otpis obveza izravno utječe na financijske izvještaje društva, a ponekad može služiti i za izbjegavanje prikazivanja gubitka. Na taj način povećavaju se ukupni prihodi društva, a umanjuju obveze. Stoga treba paziti da su zadovoljeni svi propisi koji uređuju otpis obveza. Prihode od otpisa obveza potrebno je klasificirati kao ostale poslovne prihode te na njih obračunati i platiti porez na dobit.